Annons
Nyheter

Fildelare på tapeten igen i EU

Debatten om fildelare och avstängning från internet tar inte slut i EU.
Nyheter • Publicerad 22 september 2010

På onsdagen röstade EU-parlamentet igenom en resolution som vill stärka upphovsrätten, men samtidigt förespråkar tuffare tag mot fildelare och varumärkesförfalskare. Resolutionen är inte juridiskt bindande, men motståndarna, bland dem många svenska EU-parlamentariker, tycker att det är olyckligt att EU-parlamentet ställer sig bakom dessa synpunkter just när det så kallade Acta-avtalet förhandlas mellan EU, USA, Japan och flera andra.

Kritiska svenskar

Annons

– Det kan ju ses som en uppmaning från EU-parlamentet och ge råg i ryggen åt dem som vill köra hårt mot fildelare, säger Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström.

Han ogillar att det inte görs någon skillnad mellan varumärkesförfalskare och tonåringar som fildelar. All piratkopiering ses på samma vis.

EU-parlamentariker Lena Ek (C) röstade inte heller för resolutionen. Hon tycker den är gammaldags och är särskilt kritisk mot tanken att operatörer ska hållas ansvariga för vad som passerar deras servrar.

– Det vore som att posten skulle skicka varningar till alla frimärkesköpare och varna dem för att skicka mjältbrandsbakterier och lägga legalt ansvar på brevbäraren för vad han delar ut, säger hon.

Oro för avstängning

Även Christofer Fjellner, som är partigruppskamrat med spanska Marielle Gallo, som står bakom resolutionen, anser att den är fel ute. Bland annat för att den kräver mer och ny lagstiftning, samtidigt som det slås fast att det inte finns tillräckligt med underlag och siffror om problemet.

En del oroar sig för att den franska idén om avstängning från internet efter tre brott mot upphovsrättsreglerna ska återuppstå på grund av resolutionen. Men Fjellner tror inte på det.

– Vi har ändå besluten i telekompaketet att luta oss mot, säger han.

Däri sägs att ingen kan stängas av från internet utan rättslig prövning.

EU och internet

Under arbetet med EU:s telekompaket var internetanvändares rättigheter i fokus, trots att regelverket omfattar långt mer än så. Efter långa förhandlingar mellan EU-länder, EU-parlamentet och EU-kommissionen beslutades i november 2009 att ingen ska kunna stängas av från internet utan rättslig prövning.

Under hösten och våren kan nya internetdiskussioner ta fart när EU ska ta tag i sin digitala agenda.

Senare i höst fortsätter också förhandlingar om det så kallade Acta-avtalet. (TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons