Annons
Nyheter

Fifas granskar Luis Suarez bett.

Uruguays stjärnanfallare Luis Suarez riskerar en avstängning i upp till två år, efter sin attack mot italienaren Giorgio Chiellini.
Nyheter • Publicerad 25 juni 2014

– Det är nog inte lätt (att bedöma), säger före detta domaren Peter Fröjdfeldt.

I matchen mellan Uruguay och Italien bet Luis Suarez försvararen Giorgio Chiellini i axeln. Nu har Fifas disciplinnämnd, där Svenska Fotbollförbundets chefsjurist Krister Malmsten är en av 19 ledamöter, inlett en granskning i efterhand.

Annons

– Jag såg matchen och i förstaläget så är det väldigt svårt för man ser inte riktigt vad han gör, om han slår i tänderna eller biter. Det är nog inte lätt för Malmsten och gänget, säger Peter Fröjdfeldt som dömde svensk och internationell fotboll fram till 2008.

Uruguay ger sin version

Suarez och Uruguays fotbollsförbund har nu fram till klockan fem på onsdagseftermiddagen lokal tid (klockan 22 svensk tid) på sig att presentera sin syn på saken och bevis som anses relevanta.

Fifa får bara gå in och besluta om en eventuell bestraffning om domaren inte gjort en bedömning på planen. I situationen utdömdes frispark för Italien men huvuddomaren hade blicken riktad åt annat håll.

– Jag vet inte om de använder tv-bilder eller går på någon domarrapport. Det är jättesvårt att spekulera i, säger Peter Fröjdfeldt.

På onsdagseftermiddagen svensk tid meddelade Fifa, enligt BBC, att disciplinkommittén begärt in tv-bilder från händelsen. Det gavs inga besked om när ett beslut fattas eller om vilka eventuella straff som kan utdömas.

– Jag avböjer andra kommentarer än att om ärendet hamnar på kommitténs bord, kommer det att hanteras opartiskt, sakligt och utan de känslomässiga inslag som nu synes prägla debatten, sade Krister Malmsten till fotbollskanalen.se på tisdagen.

"Tyson spottade"

Giorgio Chiellini signalerade tydligt att han hade blivit biten genom att dra ner tröjan och visa bettet på axeln.

– Jag vet spelare som hade någon gammal skada, så fick de en spark på benet och så visade de den. Det är jättesvårt. Tyson (Mike) spottade ju ut örsnibben igen, så där hade man ett bevis (tungviktsboxaren bet av en del av motståndaren Evander Holyfields öra).

Annons

– Du har dina två ögon och har du fel vinkel i situationen, så kan du liksom inte döma i efterhand om du inte har sett det, säger Fröjdfeldt.

Enligt Fifas regler kan en spelare stängas av i högst 24 matcher, det vill säga två år. Den längsta avstängningen för en förseelse under ett VM är åtta matcher som Italiens Mauro Tassotti fick för att ha brutit näsan på spanjoren Luis Enrique med en armbåge i USA 1994.

Isak Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons