Annons
Nyheter

FI kräver mer öppenhet om obligationshandel

Ekonomi • Publicerad 11 september 2020
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI), vill ha mer transparent handel med företagsobligationer. Arkivbild.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI), vill ha mer transparent handel med företagsobligationer. Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Finansinspektionen (FI) vill att marknadsaktörer redovisar volymer och priser på marknaden för företagsobligationer. Enligt FI skulle ökad transparens öka marknadens motståndskraft och förbättra funktionssättet.

FI kräver därför att branschorganisationen Svensk värdepappersmarknad ska snabbutreda frågan.

Annons

"Ett förslag på förbättringar bör vara klart inom två månader. Transparensen har försämrats sedan (regelverket) Mifid 2 infördes, tvärtemot regleringens syfte. Obligationsmarknaden måste, som ett minimum, återgå till den transparens som gällde innan dess", skriver FI-chefen Erik Thedéen i en kommentar.

FI-kravet kommer efter samtal tidigare i veckan med företrädare för branschen, berörda myndigheter och Finansdepartementet.

"Under vårens turbulens på de finansiella marknaderna uppstod stora problem på marknaden för företagsobligationer. Det var bland annat svårt för fonder och andra aktörer att få en bra bild av prissättningen av obligationer. Vissa fick problem att avyttra sina innehav. Företagen kunde inte ge ut nya obligationer", skriver FI.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons