Annons
Nyheter

FI granskar tre bankers arbete mot penningtvätt

Finansinspektionen (FI) inleder en undersökning av hur Svea Bank AB, Collector Bank AB och Ikano Bank AB följer regelverket mot penningtvätt och finansiering av terrorism.
Ekonomi • Publicerad 3 maj 2023
FI undersöker tre bankers arbete mot penningtvätt. Arkivbild
FI undersöker tre bankers arbete mot penningtvätt. ArkivbildFoto: Lars Schröder/TT

"Undersökningen omfattar bankernas allmänna riskbedömning, riskbedömning av kunder och åtgärder för kundkännedom", skriver FI i ett pressmeddelande.

Enligt FI kommer granskningen att fokusera på hur bankerna hanterar företagskunder och stiftelser.

Annons

"Vi har fått signaler från olika håll, bland annat har det i den nationella riskbedömningen framhållits att risken är hög för att företag att utnyttjas i mer komplexa penningtvättsupplägg", skriver Petra Bonderud, biträdande avdelningschef på FI i en kommentar.

Enligt FI är det svårare för en bank att identifiera de verkliga huvudmännen bakom företag eller andra juridiska personer än vad det är när banken har att göra med privatkunder. Det hänger ihop med att det kan förekomma komplexa ägar- och kontrollstrukturer i verksamheten.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons