Annons
Nyheter

FI: Fler slår i taket för ränteavdraget

Allt fler svenskar har nu räntekostnader som överstiger 100 000 kronor per år. Det rapporterar DN med hänvisning till en uträkning av Finansinspektionen (FI).
Ekonomi • Publicerad 16 augusti 2023
Ränteökningarna gör att fler svenskar närmar sig taket för ränteavdraget, enligt Finansinspektionen. Arkivbild.
Ränteökningarna gör att fler svenskar närmar sig taket för ränteavdraget, enligt Finansinspektionen. Arkivbild.Foto: Leif R Jansson/TT

Därmed slår också fler i taket för ränteavdraget.

Ränteavdraget är ett skatteavdrag som gör det möjligt för privatpersoner att få tillbaka 30 procent av sina kostnader på räntebetalningar upp till 100 000 kronor. Därefter minskar rabatten till 21 procent. Avdraget har ingen övre gräns.

Annons

Det minskade avdraget väntas slå mot hushåll med stora lån där räntekostnaden redan har ökat påtagligt. Men Finansinspektionen bedömer inte att detta kommer att drabba svenska bolånetagare särskilt hårt.

– Det är inget som ruskar om hushållen. Det är en större sak att räntan ökar i sig. Om du till exempel betalar 150 000 kronor i räntekostnader får du tillbaka 30 000 kronor upp till 100 000 kronor. Därefter får du tillbaka 10 500 kronor istället för 15 000 kronor. Så i kronor och ören är det inte jättestor skillnad, säger Michael Andersson, rådgivare på FI:s stab för ekonomisk analys till DN.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons