Annons
Nyheter

Fetma vanligt hos covidsjuka på iva

Personer med fetma var överrepresenterade inom intensivvården under den första covidvågen i fjol, bekräftar en ny studie.
Även risken för att dö eller att behöva lång vårdtid var högre.
Covid-19 • Publicerad 14 oktober 2021
Covidvård på intensivvårdsavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg, hösten 2020. Arkivbild.
Covidvård på intensivvårdsavdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg, hösten 2020. Arkivbild.Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Personer med kraftig övervikt identifierades tidigt under pandemin som en särskild riskgrupp för svåra fall av covid-19.

Nu bekräftas de tidiga rönen av en studie från Göteborgs universitet.

Annons

I studien från Sahlgrenska akademin ingår drygt 1 600 personer i Sverige som behövde intensivvård på grund av covid-19 under pandemins första halvår.

Det motsvarar drygt 62 procent av samtliga covidfall som registrerades i Svenska intensivvårdsregistret under perioden.

Av patienterna led 39,4 procent av fetma – så kallad obesitas – jämfört med cirka 16 procent i befolkningen (räknat på ett BMI över 30).

Det innebar bland annat en 50-procentig ökad risk att dö i covid jämfört med i gruppen med normal vikt.

– Vårt budskap till våra vårdkollegor är att det finns anledning att beakta obesitas som egen riskfaktor och att man måste monitorera de patienterna extra noga, säger Lovisa Sjögren, forskare på Sahlgrenska akademin, till TT.

– Sedan är budskapet till våra patienter att så många som möjligt söker sig till vården för att vaccinera sig och att de också har rätt till så bra vård som möjligt för sin grundsjukdom.

Studien är publicerad i vetenskapliga tidskriften Plos One.

Fakta: Studien

I studien, från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, ingår totalt 1 649 patienter som vårdades på en intensivvårdsavdelning (iva) under våren och sommaren 2020.

I utgångsmaterialet finns samtliga 2 628 patienter som enligt Svenska intensivvårdsregistret vårdades på iva för covid från början av mars till den 23 augusti 2020.

Forskarna har därefter tagit bort de patienter där det inte gått att få aktuella data om vikt och längd, samt alla gravida och personer under 18 år.

Fokus för studien har varit att studera betydelsen av högt BMI (kroppsmasseindex) och negativ utgång (död eller lång vårdtid) av intensivvård för covid-19.

Av de studerade fallen hade 39,4 procent av patienterna ett BMI på 30 eller mer, att jämföra med 16 procent i befolkningen i övrigt.

Källa: Sahlgrenska akademin

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons