Annons
Nyheter

Ferguson om svenskarna

Fyra svenskar har spelat under Alex Ferguson i Manchester United. Jonny Rödlund, Bojan Djordic, Jesper Blomqvist och Henrik Larsson. Här är Fergusons egna ord till TT om några av dem.
Nyheter • Publicerad 8 maj 2013

Jonny Rödlund var en av många unga lovande spelare som hamnade i klubbens ungdomsakademi under Fergusons första år som manager.

Ferguson gillade Rödlund och trots att han släppte den då 17-årige mittfältaren till IFK Norrköping våren 1989 hade han koll på honom.

Annons

Tio år senare flyttade den då 17-årige Bojan Djordjic till United. Han var formellt knuten till klubben fram till 2004, men tillbringade en stor del av den tiden på lån i klubbar som Sheffield W, Århus och Röda Stjärnan. Djordjic spelade bara en A-lagsmatch för klubben.

I samband med en pressträff i Stockholm i januari 2001 sade Ferguson om Djordjic:

– En stor talang med ett stort självförtroende. Han kommer att bli en bra spelare.

På frågan om vad Djordjic har kvar att lära, sade Ferguson:

– Tygla humöret kanske, men det är å andra sidan inget fel med att ha temperament.

Blomqvist vann trippeln

Jesper Blomqvist var den förste etablerade svenske landslagsspelaren som hamnade på Old Trafford. Blomqvist värvades från Parma 1998, men Ferguson hade haft ögonen på den avige kantspelaren ända sedan norrlänningen snurrade upp Uniteds högerförsvar i Champions League-mötet med IFK Göteborg på Ullevi några år tidigare.

Blomqvist var medlem i Fergusons legendariska trippelvinnare 1999 (Premier League, FA-cupen och Champions League).

Hans tid (1998-2001) i United kantades dock av skador. Blomqvist spelade bara 25 ligamatcher.

– Jag hoppas att han kommer tillbaka. Han har kunnandet för att göra det, men det hänger på hans skador. Jag ser Jesper som en riktigt bra värvning som bidrog starkt när vi vann Champions League, sade Ferguson i Stockholm 2001.

Annons

Larsson gjorde succé

I slutet av 2006 överraskade Ferguson fotbollsvärlden med att låna in den då 35-årige Henrik Larsson under tio veckor. Larsson hade ett halvår tidigare flyttat hem till Helsingborg och allsvenskan efter några säsonger i Barcelona.

Ferguson hade i början av 2000-talet försökt värva Larsson från Celtic.

Trots att han gjorde tre mål på 13 ligamatcher, spelade i FA-cupen och i Champions League och såväl Ferguson som spelarna ville ha honom kvar, valde Larsson att hålla sig till det korta låneavtalet och återvända hem. Något han senare sagt sig ångra.

– Det finns ingen besvikelse hos oss utan vi respekterar att han åker hem. Vi har haft förmånen att ha honom här och det har varit ett nöje. Han är ett stort proffs, en kille som alltid är villig att lära sig saker och han har varit fantastisk, sade Ferguson på Uniteds träningsanläggning Carrington i mars 2007.

Isak Andersson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons