Annons
Nyheter

Fem svenska soldater skadade

Fem svenska soldater har skadats och en lokalanställd tolk har dödats av en sprängladdning i Afghanistan, uppger Försvarsmakten på sin hemsida.
Nyheter • Publicerad 11 november 2009

Det är oklart hur allvarligt skadade de fem svenska soldaterna är, enligt Försvarsmakten.

Svenskarna körde i förmiddags, svensk tid, på en hemmagjord bomb väster om Mazar-e-Sharif, där svenskarna är stationerade. De färdades i en personterrängbil, en så kallad galt.

Annons

De skadade har förts till sjukhus på Isaf-basen Marmal, skriver försvaret som arbetar med att underrätta anhöriga till soldaterna.

– Inga skador bedöms som livshotande i nuläget, säger Henrik Klingsberg, pressofficer på plats i Afghanistan, till Svenska Dagbladet på nätet.

Enligt tidningen ska det röra sig om brutna ben och armar samt sårskador.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin var i området för tre veckor sedan. Då diskuterades riskerna och den senaste tidens problem med att en mindre grupp talibaner terroriserar lokalbefolkningen.

– Det är fruktansvärt när sådant här inträffar. Men vi var medvetna om riskerna när riksdagen tog beslutet. Det som kan göras är att minimera dem genom rätt utrustning och utbildning och ge det stöd vi kan, säger Ahlin.

Han framhåller att det arbete som de svenska soldaterna utför är oerhört betydelsefullt och angeläget och han anser inte att dagens attentat ger anledning att ompröva den förda politiken.

– Nej, absolut inte. Det är just det som talibanerna vill uppnå. Det vore att ge efter, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons