Annons
Nyheter

Fem frihetsberövade efter helgernas våldsvåg

Flera skjutningar, mord och sprängdåd har inträffat under jul- och nyårshelgernas våldsvåg i Stockholmsområdet.
Totalt är fem personer frihetsberövade misstänkta för några av de gängrelaterade dåden.
Brott • Publicerad 4 januari 2023
En man i 30-årsåldern dog efter att ha blivit skjuten på en parkeringsplats i Rinkeby i nordvästra Stockholm på juldagen.
En man i 30-årsåldern dog efter att ha blivit skjuten på en parkeringsplats i Rinkeby i nordvästra Stockholm på juldagen.Foto: Ali Lorestani/TT

Från det att en man i 30-årsåldern sköts ihjäl i Rinkeby på juldagen har huvudstaden skakats av en rad mycket grova våldsbrott. Ingen har gripits för det mordet. Men polis och åklagare har nått viss framgång i några av de andra utredningarna – med just nu en häktad och fyra anhållna.

En 15-årig pojke sitter häktad misstänkt för mordförsök och grovt vapenbrott efter att skott avlossats mot en lägenhetsdörr i Gubbängen den 28 december. En något yngre pojke som också greps har överlämnats till de sociala myndigheterna.

Port sprängdes

Annons

Samma kväll sprängdes en port i Farsta. Där har en 22-årig man anhållits misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Ytterligare en sprängladdning detonerade vid en port i Rågsved på nyårsaftonens morgon. Polisen uppgav då att flera av händelserna sannolikt hänger ihop och kan kopplas till gängbrottsligheten.

– Vi förutsätter att sprängningen har en plats i den händelsekedja som vi sett i framför allt södra Stockholm i mellandagarna och som inleddes med mordet i Rinkeby i julhelgen, sade polisens presstalesperson Ola Österling till TT.

Tre skjutna

På nyårskvällen hittades sedan tre unga män skjutna utanför McDonalds i Vällingby centrum. En man i 20-årsåldern avled på sjukhus. Nu har två personer anhållits misstänkta för medhjälp till mord – den ene på sannolika skäl och den andre som skäligen misstänkt.

En man i 20-årsåldern är anhållen för en portsprängning i Bagarmossen i södra Stockholm den 2 januari.

Misstankarna mot fyra personer som varit frihetsberövade för en explosion i Grimsta samma dag har avskrivits.

Fakta: Helgperiodens grova brott i Stockholm

25/12 – En man i 30-årsåldern skjuts ihjäl på en parkering i Rinkeby i nordvästra Stockholm.

27/12 – Explosion vid ett flerfamiljshus i Enskededalen i södra Stockholm.

28/12 – Skottlossning mot ett flerfamiljshus i Gubbängen i södra Stockholm. Senare samma dag besköts en lägenhetsdörr i samma hus.

28/12 – En port i Farsta i södra Stockholm sprängs.

31/12 – Tidigt på nyårsafton detonerar en sprängladdning i en port i Rågsved i södra Stockholm.

31/12 – Tre personer beskjuts utanför McDonalds i Vällingby centrum, i nordvästra Stockholm. En man i 20-årsåldern avlider på sjukhus och två skottskadas.

2/1 – Tidigt på morgonen sprängs en port i Grimsta i västra Stockholm. En dryg timme senare exploderar en port i Bagarmossen i södra Stockholm.

4/1 – Två män skjuts i Jordbro i Haninge kommun. En man i 25-årsåldern avlider.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons