Annons
Nyheter

Fem får fängelse för momsbedrägerier

Fem personer döms till sammanlagt 22,5 års fängelse och 35 års näringsförbud för omfattande momsbedrägerier, meddelar Ekobrottsmyndigheten.
Brott • Publicerad 1 december 2022
Fem personer döms till totalt 22,5 års fängelse. Arkivbild.
Fem personer döms till totalt 22,5 års fängelse. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Tingsrätten har även beslutat om företagsbot för tre bolag om 10 miljoner kronor vardera.

Det var under 2020–2021 som bedrägerierna ägde rum.

Annons

Bedrägeriet har fungerat som så att bolagen i fråga har importerat varor, i första hand mobiltelefoner, från andra EU-länder och sålt dem vidare inom Sverige. Det har medfört en skyldighet att betala 25 procent av värdet i moms.

Men genom en påhittad, separat handelskedja som gett sken av att bolagen exporterat andra varor till andra EU-länder, har man bluffat sig till rätten att få momsen – som aldrig betalades i första början – återbetald av Skatteverket. På detta sätt har de nu dömda personerna tagit del av brottsvinster på nästan en halv miljard kronor.

För att möjliggöra upplägget har bolagen genomfört betalningar om flera miljarder kronor på konton utomlands, skriver Ekobrottsmyndigheten.

Åtalspunkterna som personerna dömts för rör bland annat grova skattebrott, grov näringspenningtvätt och bokföringsbrott.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons