Annons
Nyheter

Fel att neka gravida sjukpenning

Fyra gravida kvinnor blev könsdiskriminerade av Försäkringskassan när myndigheten nekade kvinnorna sjukpenning, uppger hovrätten som nu fastställer tingsrättens dom.
Nyheter • Publicerad 30 september 2010

Däremot sänker hovrätten skadeståndet och kvinnorna får 15000 kronor vardera. I tingsrätten tilldömdes kvinnorna 50 000 kronor vardera.

Domen rör fyra kvinnor som arbetade som busschaufför, sjuksköterska, förskolelärare respektive arbetsmiljöinspektör. Alla led av besvär kopplade till sina graviditeter och hade sjukskrivits helt eller delvis av sina läkare under de sista månaderna.

Annons

Kvinnorna led bland annat av ryggont, ont i ljumsken, trötthet, sömnsvårigheter och smärtsamma sammandragningar. Två hade också drabbats av foglossning.

Men Försäkringskassan avslog kvinnornas begäran om sjukpenning eftersom besvären ansågs vara normala i samband med graviditet.

DO tog upp fallet

För att ha rätt till sjukpenning måste graviditeten avvika från det normala förloppet genom komplikationer som är i sådan omfattning att det betecknas som sjukdom, stod det i ett av Försäkringskassans avslagsbeslut.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) tog upp fallet och hävdade att kvinnorna utsatts för diskriminering. DO anser att en person som inte är gravid men har samma besvär skulle ha fått sjukpenning.

Hovrätten håller i sin dom med om DO:s argument. Rätten skriver att "det är antagligt att en icke-gravid man med liknande besvär skulle ha beviljats sjukpenning".

14 andra kvinnor har DO-anmält Försäkringskassan i liknande fall och väntar på avgörande.

Glädjande dom

Hovrättens dom är glädjande, tycker Marie Nordström, jurist på DO, som har drivit målet.

– Det är en mycket bra dom. Hovrätten anser att det är utrett att Försäkringskassan beaktade den bakomliggande orsaken, alltså graviditeten, när de nekade sjukpenningen. Den praxis som finns inom EG-rätten säger att om man missgynnas av skäl som rör graviditet så är det könsdiskriminering. Det är en viktig princip, säger hon.

Annons

Domen är viktig eftersom det inte finns något liknande avgörande inom socialförsäkringsområdet tidigare, anser Nordström.

– Många kvinnor har blivit behandlade på det här sättet ute i landet. Det handlar om en strukturell diskriminering. Även dessa kvinnor bör ha rätt till skadestånd, säger hon.

Vad som händer i de 14 liknande fall som väntar på att avgöras beror nu på om Försäkringskassan överklagar domen eller ej, enligt Marie Nordström.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons