Annons
Nyheter

USA:s styrränta höjs igen – högsta sedan 2007

USA:s centralbank Federal Reserve höjer styrräntan till den högsta nivån sedan 2007.
Men många fäster större vikt vid en mening som inte finns med i centralbankens uttalande – som antyder att onsdagens höjning kan vara den sista på ett tag.
Ekonomi • Publicerad 3 maj 2023
Amerikanska centralbankschefen Jerome Powell motiverar höjningen med att inflationstrycket är fortsatt högt.
Amerikanska centralbankschefen Jerome Powell motiverar höjningen med att inflationstrycket är fortsatt högt.Foto: Carolyn Kaster/AP/TT

Beslutet att höja styrräntan med 0,25 procentenheter till intervallet 5,00–5,25 fattades enhälligt av centralbankens direktion, skriver Bloomberg.

– Inflationstrycket är fortsatt högt, och arbetet med att få ned inflationen under två procent har en lång väg kvar, säger centralbankens chef Jerome Powell på en presskonferens, enligt AP.

Fokus på mening

Annons

Höjningen av styrräntan ligger i linje med ekonomernas snittprognoser inför beskedet. Det är den tionde raka höjningen sedan mars i fjol, och innebär att styrräntan ligger på den högsta nivån sedan augusti 2007, skriver Bloomberg.

Flera amerikanska medier rapporterar att Fed i samband med beskedet antyder att räntehöjningen kan vara den sista på ett tag. Mer specifikt handlar det om en mening som skiljer sig från centralbankens tidigare skriftliga uttalanden, där Fed inte längre skriver att "några ytterligare" räntehöjningar kan behövas.

"Möte för möte"

Banken har ersatt den tidigare meningen med formuleringar om att den ska överväga en rad åtgärder för att bestämma i vilken omfattning som kommande räntehöjningar behövs.

Men Powell betonade dock på presskonferensen att ett beslut om att pausa kommande höjningar inte har fattats.

– Vi kommer att fatta besluten möte för möte, baserat på sammanlagda inkommande data, säger han enligt AFP.

Onsdagens räntebesked från Fed kommer dagen innan Europeiska Centralbankens (ECB) räntebesked. ECB bedöms höja styrräntan med 25 punkter till 3,75 procent.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons