Annons
Nyheter

Färre skjuts till döds – fler spränger

Brott • Publicerad 15 april 2023
Polisens tekniker jobbar vid ett hus i Hässelby i nordvästra Stockholm som nyligen utsattes för ett sprängdåd. Arkivbild.
Polisens tekniker jobbar vid ett hus i Hässelby i nordvästra Stockholm som nyligen utsattes för ett sprängdåd. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sju personer dog i skjutningar under årets första kvartal jämfört med 18 samma period i fjol, rapporterar SVT Nyheter om statistik från Polismyndigheten.

– Vi hade en extrem ökning av dödsskjutningar förra året. När vi har en så stor och kraftig ökning på ett år är det inte helt ovanligt att man ser en minskning efteråt, säger kriminologen Manne Gerell, docent vid Malmö universitet, som forskar om gängvåld och brottslighetens geografi, till SVT.

Annons

Antalet skjutningar minskade mellan årens första kvartal från 94 till 84. Däremot ökade antalet sprängningar från 26 till 46.

Flest sprängningar skedde i Stockholm och polisregion Syd. Sprängningar har bland annat riktats mot anhöriga till personer i kriminella nätverk, enligt Manne Gerell.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons