Annons
Nyheter

Färre personer straffas för miljöbrott

Brott • Publicerad 14 september 2020
Företagsböter har blivit den vanligaste påföljden för miljöbrott, efter lagändringar för drygt tio år sedan. Arkivbild. Företaget på bilden har ingen direkt koppling till texten.
Företagsböter har blivit den vanligaste påföljden för miljöbrott, efter lagändringar för drygt tio år sedan. Arkivbild. Företaget på bilden har ingen direkt koppling till texten.Foto: Johan Nilsson / TT

Fler miljöbrott straffas numera med företagsböter, samtidigt som färre personer åtalas för brottet. Det visar en granskning som Kaliber i Sveriges Radio har gjort.

Förra året skrevs omkring 200 företagsböter ut, medan det väcks runt 40 åtal per år. Anledningen är lagskärpningar som infördes 2006 och 2007, efter en lång tids kritik mot hur rättsväsendet klarade upp miljöbrotten. Lagändringen gjorde det möjligt att genom ett strafföreläggande direkt ge böter till företag som gjort sig skyldiga till miljöbrott. Det skulle frigöra resurser åt polis och åklagare så att de kunde lägga mer tid på allvarligare brott.

Annons

Företagsböter är numera det vanligaste straffet för miljöbrott.

– Man har inte så stort personligt ansvar eftersom företagsbot är den vanligaste påföljden. Det är sällan det blir något strängare straff än böter, säger Åsa Marklund Andersson, domare på mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt, till Kaliber.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons