Annons
Nyheter

Färre noshörningar skjuts – på grund av tjuvjakt

Under de senaste åren har det skjutits allt färre noshörningar i nationalparken Kruger i Sydafrika. En orsak är att antalet djur i parken har minskat – på grund av tidigare tjuvjakt.
Sydafrika • Publicerad 1 augusti 2023
Under de senaste åren har det skjutits allt färre noshörningar i Kruger nationalpark i Sydafrika. Men en orsak kan vara att tidigare tjuvjakt gjort att antalet djur har minskat. Arkivbild.
Under de senaste åren har det skjutits allt färre noshörningar i Kruger nationalpark i Sydafrika. Men en orsak kan vara att tidigare tjuvjakt gjort att antalet djur har minskat. Arkivbild.Foto: Jon Gambrell/AP/TT

Enligt de sydafrikanska myndigheterna ligger förstärkt bevakning av parken till viss del bakom minskningen, men även det faktum att själva noshörningspopulationen har sjunkit – på grund av just tjuvjakt.

Landets miljöminister Barbara Creecy menar att det "inte är någon hemlighet" att noshörningspopulationen "har drabbats hårt av nästan 20 års tjuvjakt."

Annons

– Det är därför man kan se att djuren har flyttat till andra områden, sade hon under en presskonferens.

Creecy lade dock till att den i särklass största anledningen till att färre djur skjuts är parkvakternas "otroliga insatser".

42 av nationalparkens noshörningar dödades mellan januari och juni för sina horn, vilket är nästan hälften av de djur som sköts under samma period förra året.

Totalt dödades 231 noshörningar över hela Sydafrika under årets första sex månader – vilket är en minskning med 11 procent jämfört med 2022, enligt landets miljödepartement.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons