Annons
Nyheter

Färre avlidna efter vår med överdödlighet

Under årets första halvår avled över 50 000 personer i Sverige, vilket är ungefär 4 000 fler än snittet under föregående fem år, skriver .
Coronaviruset • Publicerad 12 augusti 2020
Färre personer än normalt har avlidit i juli enligt SCB. Arkivbild.
Färre personer än normalt har avlidit i juli enligt SCB. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Sedan i början av juli har antalet avlidna minskat och enligt Statistiska centralbyrån (SCB) har nivån till och med hamnat under snittet.

– Det är en rimlig hypotes att det kan ha skett en tidsförskjutning – personer som under normala förhållanden skulle ha avlidit senare under året gjorde det tidigare som en följd av att de insjuknat i covid-19. I fjol hade vi dessutom ett lägre antal avlidna än normalt och det kan också ha påverkat när corona-boomen kom under våren, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker vid SCB, till tidningen.

Annons

Totalt har över 5 700 coronadödsfall registrerats i landet, i genomsnitt avlider 90 000 personer varje år. Under juli månad avled omkring 370 färre personer i Sverige jämfört med snittet 2015–2019.

Enligt Johansson är det en tydlig trend som kan hålla i sig om en ny coronavåg undviks.

– Jag blir inte förvånad om trenden håller i sig och att dödstalen fortsätter att minska. Men det beror på förstås på en rad olika faktorer – skulle det komma en ny våg av coronavirus under hösten är det förstås många som befinner sig i riskzonen, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons