Fantastiska fakta om mjölken och dess historia
Mjölk
Mjölk är ett sekret som bildas i mjölkkörtlarna hos däggdjur och som täcker hela näringsbehovet hos en nyfödd. Mjölkens sammansättningen är olika hos olika arter och anpassad för de energi- och näringsbehov som ungen har under nyföddhetsperioden.
Mjölk som livsmedel utgörs av mjölk från nötkreatur och vattenbufflar. Mjölk från andra djurarter måste märkas med art, exempelvis get eller får.
I Sverige är konsumtionen av mjölk och speciellt av kulturmjölk (filmjölk och yoghurt) relativt stor jämfört med andra länder.
Animalieproduktion var förr enda möjligheten att överleva vinterhalvåret, vilket är en av orsakerna till den traditionellt höga mjölkkonsumtionen i Norden.
Källa: ne.se
Så tillverkas mjölk
Efter mjölkningen samlas mjölken i en gårdstank där den kyls till fyra grader. Mjölken transporteras sedan i mjölkbil till ett mejeri, där den behandlas och förpackas.
Behandlingen omfattar separering, standardisering, homogenisering, vitaminering och pastörisering.
Vid separationen skiljs skummjölk från grädde med hjälp av centrifugering i en separator.
Vid standardiseringen blandar man skummjölk och grädde igen, för att få produkter med bestämd fetthalt.
Vid homogeniseringen slås stora fettkulor sönder så att många små, jämnstora fettkulor bildas. Detta gör att mjölkens fett inte flyter upp till ytan. Man tillsätter också vitamin A och vitamin D till mellanmjölk, lättmjölk och minimjölk.
Vid pastöriseringen hettas mjölken upp för att bakterier och andra mikroorganismer ska dö. Därigenom förhindras spridning av sjukdomar och mjölken håller sig färsk längre.
Källa: ne.se
Dansar i mjölk
När den berömda dansscenen med Gene Kelly i filmen Singin in the rain spelades in år 1952 hade man problem med att regnet inte syntes på filmen.
Lösningen blev att man blandade mjölk i vattnet och vips syntes världens mest berömda regn på vita duken.
Den svenska mjölkproduktionen år 2012 i siffror
20 mejeriföretag
35 produktionsplatser/mejerier
5200 mjölkföretag
8332 kg genomsnittlig mjölkavkastning per ko
2850400 ton invägd mjölk totalt år 2011, varav 331900 ekologisk.
346500 kor i riket
66 kor per besättning
Källa: Svensk mjölk