Annons
Nyheter

Fängslad gängledare flyttad efter militärinsats

Ecuador har flyttat en ledare för ett kriminellt gäng till ett högsäkerhetsfängelse efter en massiv militärinsats. Mannen misstänks ha kopplingar till mordet på en ledande presidentkandidat.
Samtidigt meddelar partiet Construye att den mördade Fernando Villavicencios vicepresidentkandidat ställer upp i presidentvalet.
Ecuador • Publicerad 13 augusti 2023
Militär i Ecuador går in i säkerhetsfängelse i Guayaquil för att omhänderta en fängslad gängledare.
Militär i Ecuador går in i säkerhetsfängelse i Guayaquil för att omhänderta en fängslad gängledare.Foto: Cesar Munoz/AP/TT

Omkring 4 000 soldater och poliser gjorde på lördagen en större insats på ett säkerhetsfängelse i Ecuador för att söka efter en ökänd gängledare.

Det massiva tillslaget gjordes efter det att presidentkandidaten och journalisten Fernando Villavicencio mördades i onsdags.

Annons

Flera colombianer har gripits, misstänkta för mordet. Men Ecuadors president Guillermo Lasso utpekar knarkkarteller som ansvariga att ligga bakom mordet på politikern.

Han hänvisade även till att den mördade Villavicencio nyligen sagt att han hotats till livet av ett sändebud till en av de största knarkkartellerna.

Polis valde därför att gå in i det farliga fängelset i Guayaquil, kallat zon 8, då den dömde gängledaren José Adolfo Macias ansågs ligga bakom hoten mot Villavicencio.

Den 59-årige Macias, med smeknamnet Fito, leder den kriminella gruppen los Choneros. Han har dömts till 34 års fängelse för organiserad brottslighet, knarkhandel och mord.

Under natten till söndagen, svensk tid, skrev Ecuadors president Guillermo Lasso på X, tidigare Twitter, att Fito under insatsen hade flyttats till högsäkerhetsfängelset La Roca, som är en del av det fängelsekomplex där han satt.

Partiet Construye (Att bygga) meddelade sent på lördagen att vicepresidentkandidaten Andrea Gonzalez ställer upp i valet som hålls 20 augusti.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons