Annons
Nyheter

Fängelse – tvättade över 100 miljoner

Vid sidan av den vanliga växlingsverksamheten bedrev de en omfattande illegal verksamhet som omsatte pengar från narkotikabrott till ett värde av mer än hundra miljoner.
Nu döms tre personer för att ha bedrivit så kallad hawalaverksamhet.
Brott • Publicerad 7 juli 2023
Trion döms till fängelse. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

De åtalade döms grova penningtvättsbrott och näringspenningtvätt och får fängelse i 5 år och 10 månader respektive 4 år och 8 månader och 2 år och 6 månader, meddelar Malmö tingsrätt i ett pressutskick.

Männen åtalades för att ha tvättat pengar via två företag inom växlings- och resebranschen i Malmö. Företagen har stått i förbindelse med andra företag och deras kontor i både Sverige och utlandet och totalt omsatte verksamheten 113 miljoner konor. Det har rört pengar från narkotikabrott som tvättats rena.

Annons

Fenomenet hawala är ett sätt att överföra pengar utan att egentligen flytta på dem. När en person på ett kontor behövt föra över pengar har denne kunnat lämna in pengar på ett ställe, för att lämnas ut till en mottagare på ett annat kontor, utan att några egentliga transaktioner gjorts.

Polisen kom dem på spåren genom meddelandetjänsten Encrochat som knäcktes av Europol och fransk polis 2020. Bevisningen mot trion har utgjorts av meddelanden samt av innehållet i ett USB-minne, uppger rätten.

En fjärde person åtalades, men har frikänts då det inte anses bevisats att han varit medveten om det brottsliga upplägget.

Hawala, ett system för att skicka pengar genom informella kontor, är olagligt i flera länder och har pekats ut som ett sätt för bland annat terrorister och kriminella att flytta pengar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons