Annons
Nyheter

Familjefokus när Biden talar till kongressen

Gratis förskola, en form av barnbidrag och betald sjuk- och föräldraledighet.
När president Joe Biden intar kongressens talarstol för ett tv-sänt anförande är USA:s familjer i fokus.
USA • Publicerad 28 april 2021
USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto: Evan Vucci/AP/TT
Representanthusets demokratiska talaman Nancy Pelosi. Snett bakom henne syns partikamraten Eleanor Holmes-Norton från huvudstadsområdet Washington DC.
Representanthusets demokratiska talaman Nancy Pelosi. Snett bakom henne syns partikamraten Eleanor Holmes-Norton från huvudstadsområdet Washington DC.Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT
Kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC i USA.
Kongressbyggnaden Kapitolium i Washington DC i USA.Foto: Mattias Lundblad/TT

– En historisk investering i utbildning och barnomsorg, säger Vita husets pressekreterare Jen Psaki om "American Families Plan", den satsning som Biden hoppas kunna sälja in till sina landsmän i talet.

– Men han kommer även att tala om många andra prioriteringar, som polisreformer, invandring, vapenlagar och det pågående arbetet med att få pandemin under kontroll och amerikaner i arbete.

Annons

Biden och hans talskrivare har filat på talet i veckor. När det gäller familjesatsningen pågår förhandlingar och detaljerna är därför flytande, enligt medier. Men den spås vara värd omkring 1 800 miljarder dollar, pengar som bland annat ska användas till gratis förskola för tre- och fyraåringar och "bana väg för den bäst utbildade generationen i USA:s historia".

Ser rött?

I paketet finns också skattelättnader för barnfamiljer, som är tänkta att betalas ut varje månad och som har likheter med det svenska barnbidraget. Joe Biden vill också sänka kostnaderna för att köpa sjukförsäkring samt införa betald sjuk- och föräldraledighet i någon form – även om detaljerna inte är kända ännu.

Reformerna applåderas av partikamrater inom Demokraterna men får många republikaner att se rött och avisera motstånd. Detta i synnerhet eftersom Vita huset vill finansiera planen genom att höja skatterna för USA:s rikaste. Enligt förslaget ska reavinstskatten höjas – oklart hur mycket – för amerikaner med en årsinkomst på över motsvarande 8,5 miljoner kronor, rapporterar public servicekanalen NPR.

Republikanerna, som traditionellt motsätter sig en stor statsapparat, har redan tvingats svälja Bidens virushjälppaket på 1 900 miljarder dollar.

Nyligen lade presidenten också fram ett jättelikt infrastrukturpaket värt 2 000 miljarder dollar, men det har kongressen inte tagit ställning till ännu.

Sprutor och klimatet

Talet hålls klockan tre på natten till torsdagen svensk tid, på inbjudan av talman Nancy Pelosi. Det har stora likheter med ett så kallat state of the union-tal, men en presidents första tal inför kongressens båda kamrar kallas traditionellt inte så. Biden väntas ändå dela med sig av sin vision för USA och omvärlden. Vid sidan av familjeplanen lär han slå sig för bröstet för den framgångsrika vaccinationskampanjen – men fortsätta att uppmana sina landsmän att ta covidsprutan.

Utrikespolitiskt väntas Biden beröra Kina och möjligen Ukraina, ytterligare förklara sitt beslut att ta hem USA:s soldater från Afghanistan samt ge fler detaljer kring det klimatmål han satte upp i förra veckan. I samband med att Biden stod värd för ett digitalt klimattoppmöte lovade han att USA till år 2030 ska minska sina utsläpp med 50–52 procent jämfört med 2005 års nivå.

Rigorös säkerhet

Vanligtvis brukar en presidents första kongresstal hållas tidigare – både republikanen Donald Trump och demokraten Barack Obama höll sina anföranden redan i februari månad. Men Joe Bidens första ämbetstid har varit långt ifrån vanlig. Den har präglats av den historiska viruspandemin samt riksrättsprocessen mot företrädaren Donald Trump, efter det att Trumpanhängare stormat kongressen i början av januari.

Det sistnämnda gör att säkerheten i kongressbyggnaden Kapitolium nu är rigorös. Färre gäster än vanligt har bjudits in att höra talet på plats och den vita byggnaden vaktas bland annat av över 2 000 nationalgardessoldater från 18 delstater, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Fakta: USA:s kongress

Kongressen är den federala lagstiftande församlingen i USA med säte i Kapitolium i huvudstaden Washington DC. Dess arbete löper i tvåårsperioder, den 3 januari 2021 startade det 117:e kongressmötet.

Består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representanthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstaternas folkmängd.

I det demokratledda representanthuset sitter i nuläget 218 demokrater och 212 republikaner. Fem platser är vakanta. Talman Nancy Pelosi leder arbetet.

I senaten har Republikanerna och Demokraterna50 ledamöter vardera. Kammarens ordförande, vicepresident Kamala Harris, har dock utslagsrösten vilket i praktiken innebär att Demokraterna styr även där. Majoritesledare är New Yorkdemokraten Chuck Schumer.

Ledamöterna i representanthuset går till val vartannat år. Senatorerna väljs på sex år (vartannat år löper omkring en tredjedel av deras mandatperioder ut).

Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidenten, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkännas av Högsta domstolen.

Källor: Representanthuset och senaten

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons