Annons
Nyheter

Fackförbund kritiserar punkt i Tidöavtalet

Akademikerorganisationen Saco riktar skarp kritik mot punkten i Tidöavtalet som föreslår att offentlig­anställda ska bli skyldiga att anmäla pappers­lösa.
Förslaget riskerar att slå mot samhällets svagaste och försvåra för yrkesgrupper att utföra sitt jobb, skriver fackliga företrädare i en debattartikel i SvD.
Politik • Publicerad 12 mars 2023
Sacos ordförande Göran Arrius är kritisk mot en punkt i Tidöavtalet. Arkivbild.
Sacos ordförande Göran Arrius är kritisk mot en punkt i Tidöavtalet. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

I debattartikeln skriver den fackliga centralorganisationen Sacos ordförande Göran Arrius, tillsammans med ordförandena för de 21 Sacoförbunden, att förslaget går stick i stäv med professionernas yrkesetik och inte hör hemma i svensk demokrati.

"Samhällets svagaste drabbas hårdast. Men förslaget skulle också ha en stor negativ inverkan på arbets­miljön för offentlig­anställda. Att tvingas rapportera papperslösa skulle innebära en etisk stress och försvåra för dessa yrkes­grupper att göra sitt jobb", skriver ordförandena.

Annons

De konstaterar att det visserligen står i Tidöavtalet att det kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, exempelvis i sjukvården, och att ett sådant undantag ska utredas närmre, men att det inte räcker.

"Undantagen kan inte begränsas till enskilda situationer utan måste omfatta många av våra yrkes­områden. De flesta av våra professioner behöver undantas. Därför är det bättre att Tidöpartierna lägger förslaget om anmälnings­plikt i papperskorgen".

Tidöavtalet är ett avtal som slöts efter valet mellan de tre regeringspartierna M, KD och L samt SD.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons