Annons
Nyheter

Facket slår larm om pressen på livvakterna

Arbete • Publicerad 3 september 2022
Livvakter skyddar utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Livvakter skyddar utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Trycket på Säkerhetspolisens livvakter är stor, särskilt i valtider när politiker är mer exponerade i offentligheten och behovet av personskydd ökar.

– Polismyndigheten är också hårt ansträngd och underbemannad. Jag ser ett akut behov av fler livvakter på båda myndigheterna för att lyckas med uppdraget. Samhällsklimatet ökar kraven på oss och vi behöver bli fler. Vi har problem med att rekrytera tillräckligt många livvakter i dag, säger Benny Larsson, huvudskyddsombud på Säpo, till Dagens Nyheter.

Annons

Säpos främsta uppdrag är att skydda den centrala statsledningen som består av cirka 400 skyddspersoner. Ledningen håller med om att rekryteringen är ett problem.

"Det är en utmaning både utifrån att få tillräckligt många sökande med rätt bakgrund och kompetens, samt att få sökanden som klarar de krav som ställs", skriver Karin Lutz, presstalesperson vid Säpo, i ett mejl till DN.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons