Annons
Nyheter

Fack vädjar: Våga vägra EU:s minimilön

Ekonomi • Publicerad 20 november 2021
Flera LO-anknutna fackförbund vädjar till svenska politiker att ignorera att potentiellt EU-direktiv om minimilön i framtiden. Arkivbild.
Flera LO-anknutna fackförbund vädjar till svenska politiker att ignorera att potentiellt EU-direktiv om minimilön i framtiden. Arkivbild.Foto: Robin Haldert / TT

Svenska politiker måste våga vägra införa ett framtida EU-direktiv om minimilöner om det röstas igenom i EU-parlamentet i nästa vecka, skriver flera fackförbund i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet.

"Konsekvenserna av att införa direktivet är omöjliga att överblicka, men det står klart att vi skulle få en inskränkning i den nationella suveräniteten som saknar motstycke i modern tid", skriver facken.

Annons

Den svenska modellen, där arbetsmarknadens parter gör upp om lönerna, är det som hotas och om förslaget blir verklighet "riskerar hela den svenska kollektiv­avtals­modellen att prövas i EU-domstolen", enligt facken.

"Vi kräver ett tydligt löfte om att Sverige i så fall kommer att strunta i att införa direktivet om minimi­löner med argumentet att det strider mot grund­fördraget. Oavsett om det leder till en stämning i EU-domstolen", skriver de.

Bakom debattartikeln står företrädare för Byggnads, Elektrikerna, Seko, Fastighets och Målarnas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons