Annons
Nyheter

Få kommuner söker behöriga lärare

Utbildning • Publicerad 7 september 2021
Många kommuner som saknar behöriga lärare annonserar inte heller efter dem. Arkivbild.
Många kommuner som saknar behöriga lärare annonserar inte heller efter dem. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT

Under förra läsåret hade alla svenska kommuner obehöriga lärare i sina grundskolor. Trots det försöker majoriteten av dem inte rekrytera behöriga lärare, rapporterar Skolvärlden.

I en genomgång av Arbetsförmedlingens platsbank i måndags fann tidningen att 174 kommunala huvudmän – 60 procent av dem – inte hade några annonser ute där de sökte behöriga lärare till heltidstjänster.

Annons

Flera kommuner som har annonser ute har lagt upp relativt få, som landets största kommun Stockholms stad som söker elva behöriga grundskolelärare.

Mölndal har inga annonser ute och det förklaras med att tjänsterna annonseras ut innan sommarlovet, att det är svårare att rekrytera till vissa ämnen samt att man lägger vikt vid personlig kompetens.

I Sigtuna, där omkring tre av fyra lärare är behöriga, annonseras tjänster ut först när de blir vakanta och då innan terminsstart, men kommunens personalchef påtalar att det också råder tuff konkurrens med andra kommuner.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons