Annons
Nyheter

Expressen: Sverige nekar två utlämningar

Den svenska riksåklagaren har yttrat sig till Högsta domstolen om två turkiska män som Turkiet har krävt ska utlämnats, rapporterar
Enligt riksåklagaren kan de inte utlämnas, skriver tidningen.
Politik • Publicerad 7 december 2022
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara den 8 november.
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara den 8 november.Foto: Henrik Montgomery/TT

Turkiet har ställt en rad krav för att godkänna Sveriges ansökan om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Ett av kraven är att Sverige ska lämna ut ett tiotal medborgare som Turkiet pekar ut som terrorister.

Sverige och Turkiet möttes den 5 oktober för att förhandla om ansökan – och då upprepade Turkiet kravet om utlämning av ett antal utpekade terrorister som fått skydd i Sverige.

Annons

Enligt Expressen gäller riksåklagarens yttrande två av de personer som nämndes under mötet. Båda anklagas av Turkiet för samröre med Gülenrörelsen som fått skulden för statskuppförsöket under sommaren 2016.

Riksåklagaren anser att männen inte har begått brott enligt svensk lag och att båda riskerar förföljelse i hemlandet. Riksåklagaren anser inte heller att domstolsförhandlingar är nödvändiga.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons