Annons
Nyheter

Explosion i kärnkraftverk

Skalvkatastrofen i Japan ledde på lördagen till en explosion i ett kärnkraftverk – men det ska inte ha varit en härdsmälta.
Nyheter • Publicerad 12 mars 2011
En vit rökplym steg mot skyn när atomkraftverket Fukushima 1 exploderade till följd av skalvkatastrofen i japan.
En vit rökplym steg mot skyn när atomkraftverket Fukushima 1 exploderade till följd av skalvkatastrofen i japan.Foto: PARK JI-HWAN
Fukushima 1 som det såg ut igår.
Fukushima 1 som det såg ut igår.Foto: Yasushi Kanno/Scanpix

Se flera klipp med dramatiska tv-bilder från Japan

Två kärnkraftverk på östkusten, Fukushima 1 och 2, har sedan fredagens våldsamma jordskalv haft oroande problem. Explosionen på lördagsmorgonen svensk tid raserade en reaktorbyggnad och skadade fyra anställda. En vit rökplym steg mot skyn och regeringen beslöt snart att utvidga den zon som evakuerades till två mils radie. Sammanlagt 140 000 personer ska ha evakuerats från området, enligt internationella atomenergiorganet IAEA.

Annons

Några timmar senare uppgav regeringen att kraftbolaget hade lyckats klarlägga att det var betongskalet som kollapsat. Reaktorns metallinneslutning innanför betongen hade inte kommit till skada. Höga halter av radioaktivitet hade däremot konstaterats utanför verket. Den strålningsmängd per timme som uppmätts vid Fukushima 1 motsvarade enligt nyhetsbyrån Kyodo den som är tillåten under ett helt år. Senare på kvällen meddelade dock IAEA att nivåerna av radioaktivitet i närheten av verket hade börjat minska. Man hade också börjat pumpa in havsvatten för att kyla ned reaktorerna.

Kan räddas

Före explosionen hade kärnkraftbolaget Tepco släppt ut radioaktiv ånga för att minska trycket i reaktorer på båda kärnkraftverken. Tepco sade att det rörde sig om kontrollerade utsläpp och att de inte skulle utgöra någon hälsorisk.

– En Tjernobylkatastrof är inte möjlig med en lättvattenreaktor. Förlusten av nedkylning innebär en temperaturhöjning, men det stoppar även kärnreaktionen, sade professor Naoto Sekimura vid Tokyos universitet enligt nyhetsbyrån Reuters.

Om det skulle inträffa en härdsmälta och den kan inneslutas och kylas går situationen, enligt Lars Gunsell vid svenska Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM), att hantera – om inga andra problem tillstöter.

– I det har fallet har situationen varit lite den omvända, härden har varit kyld men inneslutningen har haft ett högt tryck. Man har därför behövt göra ett medvetet utsläpp från anläggningen.

Den japanska myndigheten för strålskydd och säkerhet meddelade på lördagen att man placerar olyckan på kärnkraftsanläggningen som en 4:a på den 0–7-gradiga internationella Ines-skalan.

Kylning

Enligt uppgifter till SSM hade elförsörjningen för att driva pumpar och kylsystem slagits ut av antingen jordskalvet eller tsunamin. Även det dieseldrivna reservelsystemet hade skadats.

– Men själva reaktorn är utrustad med en hjälpkondensator, som gör att man kan spara på vatten när man kyler reaktorn i den här situationen, förklarade Per Bystedt vid SSM.

Annons

Om den här typen av reaktorer är utan kraft länge finns ett ångdrivet system, försörjt via 24-voltsbatterier, som klarar strömförsörjningen till reglering och mätsystem. Då finns förutsättningar att klara ett längre elavbrott.

Beredskap

Kraftverken ligger cirka 25 mil nordost om Stortokyo, ett område med runt 30 miljoner invånare.

Premiärminister Naoto Kan uppmanade befolkningen att bevara lugnet. Han lovade också att medborgarnas hälsa ska skyddas.

Fyra anställda som skadats var vid medvetande och skador är inte livshotande, enligt ägaren till anläggningen, Tokyo Electric Powers (Tepco).

Kärnkraftverk i Japan

Japan har 17 kärnkraftverk med 55 lättvattenreaktorer i drift. Tio företag äger och driver inom Federation of Electric Power Companies of Japan (FEPC) 52 reaktorer och tre privata företag äger och driver de övriga tre. Reaktorerna har en sammanlagd kapacitet på 49 467 megawatt.

Lättvattenreaktorer använder vanligt vatten som kylmedel och moderator. Det finns två typer av reaktorer av lättvattentyp, tryckvatten- och kokvattenreaktorer. Lättvattenreaktorn är de absolut vanligaste reaktortypen i världen. I Sverige finns tio, sju kokvatten- och tre lättvattenreaktorer.

Den aktuella reaktorn Fukushima 1 är relativt liten, på 460 megawatt. Den byggdes 1971 och jämngammal med Oskarshamn 1.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons