Annons
Nyheter

Experter ser dubbeltak för rysk gas

Det kan bli tal om två pristak för rysk gas på EU-nivå, tror elexperterna som TT har talat med.
Detta som en effekt av att EU-kommissionen vill snabbagera mot rusande elpriser.
Ekonomi • Publicerad 7 september 2022
Målet för pristaket för inköp av rysk gas är att skära ned Rysslands inkomster, uppgav kommissionsordförande Ursula von der Leyen när förslagen presenterades.
Målet för pristaket för inköp av rysk gas är att skära ned Rysslands inkomster, uppgav kommissionsordförande Ursula von der Leyen när förslagen presenterades.Foto: Virginia Mayo/AP/TT

Med el- och gasfrågan högst upp på agendan kommer EU-ländernas energiministrar att mötas på fredag i Bryssel och diskutera kommissionens fem nya förslag. Ett är ett pristak för rysk gas.

Ytterligare en fråga som även väntas diskuteras är den om att koppla bort gaspriserna från prissättningen på elektricitet, vilket det i nuläget är tyst om från EU-håll.

Annons

Det kan däremot bli fråga om två pristak i slutändan för gasen för att få ned elpriserna, enligt elexperterna.

Tak för gaspriset

Dels för hur mycket man ska betala för den ryska gasen, dels hur mycket elproducenterna ska behöva betala för gasen och att EU på något sätt subventionerar mellanskillnaden.

– I Spanien har man redan satt ett takpris för gas som används för elproduktionen och då går staten in och betalar mellanskillnaden mellan takpriset och inköpspriset. Men om det ska ske på EU-nivå så måste pengarna komma någonstans i från, och då kan det bli en finansieringsfråga som kan ta tid, säger Magnus Thorstensson, elanalytiker på branschorganisationen Energiföretagen.

Vill skära ned ryska inkomster

Christian Holtz, elmarknadskonsult på Merlin & Metis, tror att man kommer att utforma modellen med två olika pristak.

– Det är mest sannolikt att man på något sätt trycker tillbaka marginalkostnaderna för gaskraft, vilket skulle pressa tillbaka elpriset ganska ordentligt, säger han.

Målet för pristaket för inköp av rysk gas är att skära ned Rysslands inkomster, uppgav kommissionsordförande Ursula von der Leyen när förslagen presenterades.

– Om man beslutar om att man inte får köpa gas dyrare än så här, så minskar ju också utbudet och då ökar även gaspriserna. Det kan då bli fråga om gasransonering, säger Magnus Thorstensson.

På sikt skulle det kunna innebära att det inte finns lika mycket gas tillgänglig för elproduktion och även högre gaspriser. Elpriserna skulle till och med då i stället öka ytterligare.

– Men det som skulle vara ännu värre är att det då inte kan finnas el att importera till Sverige, om vi är i en ansträngd situation, säger Magnus Thorstensson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons