Annons
Nyheter

Expert tror inte på konkreta terrorplaner

– Det handlar förmodligen om att man har upptäckt ökad aktivitet hos vissa individer. Det handlar troligen inte om konkreta attentatsplaner, det ska man kanske vara noga med, säger Magnus Norell, terrorexpert vid Totalförsvarets forskningsinstitut.
Nyheter • Publicerad 1 oktober 2010

– Att de har kopplingar till organisationer utomlands kan ingen människa vara förvånad över, vi lever i en global by.

Norell vill inte peka finger åt något håll.

Annons

– Men de mest aktiva är de islamistiska nätverken, så det är inte rocket science att misstänka det. Men det måste inte vara det.

TT: Finns det någon annan tillräckligt militant extremism som skulle kunna utföra terrordåd?

– Det finns både aktiv extremhöger och extremvänster men det var väl längesedan de utförde något dåd. Det var väl mordet på den här fackföreningskillen för några år sedan (Björn Söderberg 1999, TT:s anm.) och bilbombsattentatet mot ett journalistpar.

Magnus Norell sätter inte den nu höjda terrorberedskapen i samband med det specifikt påstådda islamisthotet mot europeiska storstäder som det talats om i dagarna, och som han anser är överdrivet.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons