Annons
Nyheter

Expert: Taiwaninvasion osannolik trots Kinas hot

Taiwan måste ha hög beredskap för att möta Kinas allt mer omfattande militära aktiviteter i närområdet, varnar regeringen i Taipei.
En regelrätt invasion är dock fortsatt osannolik – trots att Kinas vapenmakt växer. Det anser Kinakännaren Björn Jerdén.
Taiwan • Publicerad 5 oktober 2021
En taiwanesisk fregatt i hamn i Chilung. Arkivbild.
En taiwanesisk fregatt i hamn i Chilung. Arkivbild.Foto: Johnson Lai/AP/TT

De senaste fyra dagarna har Taiwan rapporterat 148 kinesiska stridsflyg i den södra och sydvästra delen av önationens luftförsvarszon.

– Kina beter sig mer och mer orimligt, säger Taiwans premiärminister Su Tseng-Chang på en pressträff i Taipei.

Annons

– Gång på gång har omvärlden sett hur Kina stör freden i regionen och utövar påtryckningar mot Taiwan.

Hotar invadera

Regimen i Peking betraktar Taiwan som kinesiskt territorium och hotar sedan årtionden att invadera och återta ön, som i praktiken fungerar som en självständig stat och som aldrig har kontrollerats av det kinesiska Kommunistpartiet.

Skälet till överflygningarna är framför allt att inge Taiwans befolkning en känsla av att framtiden redan är förutbestämd och att den gör bäst i att göra som kommunistregimen vill, enligt Björn Jerdén, chef för Nationellt kunskapscentrum om Kina (NKK) vid Utrikespolitiska institutet.

– Man vill signalera till taiwaneserna att motstånd är lönlöst, att framtiden är förutbestämd och att vad de än gör så kommer de att bli en del av Kina så småningom, säger han.

Invasion osannolik

Trots Kinas upprustning och framflyttade militära positioner är ett sådant scenario dock inte det mest sannolika den närmaste tiden, tror Jerdén. Av en rad skäl:

– Det finns stora osäkerheter som de kinesiska ledarna behöver ta in i kalkylen. För det första: Kan man besegra Taiwan? För det andra: Kommer USA att gripa in och kan man i så fall hantera det? För det tredje: Kommer andra länder, som Japan, att gripa in militärt, och vad skulle det innebära?

– För det fjärde: Om man ändå skulle lyckas besegra USA och andra allierade, hur klarar man av en invasion av ett land med 23,5 miljoner invånare där långt över 90 procent motsätter sig att bli en del av Kina? Och för det femte: Vad skulle det innebära för Kinas anseende i världen? Väldigt mycket kan gå fel, konstaterar han.

TT: Hur stor är skräcken för en invasion bland taiwaneserna, som ju har levt i frihet i många år?

– Det är viktigt att komma ihåg att taiwaneserna har levt så här i över 70 år, så det är inget nytt. Det finns absolut en oro, men samtidigt har situationen normaliserats. Man har levt med ett väldigt knepigt läge och en osäker framtid i flera generationer, och det präglar så klart samhället, säger Jerdén.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det kinesiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig stat, men den har bara erkänts som en sådan av en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska återförenas med Kina.

Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek retirerade till Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som formellt benämns som Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.

Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

Taiwan har drygt 23 miljoner invånare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons