Annons

Expert: "Nästan lotteririksdag"

Ulf Kristerssons regeringsunderlag får ett litet övertag på de rödgröna – 176 mot 173 mandat.
Politik • Publicerad 14 september 2022
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) kommer möta liknande talar på Moderaternas valvaka på Clarion Sign på söndagskvällen.Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) kommer möta liknande talar på Moderaternas valvaka på Clarion Sign på söndagskvällen.Foto: Fredrik Sandberg / TT / kod 10080Foto: Fredrik Sandberg/TT

Räkningen av de så kallad onsdagsrösterna gav högersidan – M, KD, L och SD – ytterligare ett mandat jämfört med valnattsresultatet. Trots det är majoriteten skör.

– Det är klart att det är ett problem, men det är inte värre än vad det varit de senaste fyra åren. Vänsterpartierna har fått träna på det nya politiska landskapet i fyra, kanske till och med åtta år, och nu är det högerpartiernas tur, säger Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Annons

– Men lätt blir det inte.

Mer marginal

Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, kan mandatet som bytt sida bli viktigt, om den nya oppositionen röstar unisont.

– Ifall det blir en misstroendeförklaring, då är det bättre för regeringssidan att stå med tre mandat än ett. Det är lite mer marginal, ifall någon skulle rösta fel, säger han.

Trots att mandaten gör att högerblocket har lite mer marginal, tror Tommy Möller inte att det kommer att göra en så stor skillnad vid exempelvis omröstningar. Däremot tror han att en kommande regering kan få svårt att få ihop samarbetet.

– Det är spänningar inom konstellationen. Sverigedemokraterna kan göra anspråk på inflytande på saker som Liberalerna sätter sig mot, säger han.

Mikael Gilljam är inne på samma linje.

– Sverigedemokraterna kan hota med att rösta på en socialdemokratisk budget om man inte får som man vill. Liberalerna, eller några av dem, kan hota med att byta sida.

"Käppar i hjulet"

Gilljam beskriver det svenska partisystemet som det "mest endimensionella" i hela Västeuropa. Med Sverigedemokraterna har en ytterligare dimension tillförts – ett parlamentariskt läge vi måste vänja oss vid, enligt honom.

– Mitt tips är att lösningen på det här svåra parlamentariska läget inte är ett samarbete i mitten. Det beror på att vi är så inkörda på vänster och höger, och att Socialdemokraterna och Moderaterna varit varandras huvudfiender i en och samma dimension, säger han.

Ulf Kristersson kommer att få ihop en regering, tror Mikael Gilljam. Men Moderaterna riskerar att få en liknande situation som Socialdemokraterna har haft med Vänsterpartiet.

– Så småningom, längs mandatperiodens väg, kommer vi kanske få se alla de här konflikterna mellan de fyra partierna, med hot om att sätta käppar i hjulet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons