Annons
Nyheter

Expert: Här syns konturerna av svensk maffia

Nära hälften av alla som mellan 2018 och 2021 misstänktes för skjutvapenbrott misstänktes även för bedrägeribrott, visar en ny studie från Nationellt bedrägericentrum (NBC), skriver .
Brott • Publicerad 8 december 2022
Polisavspärrningar efter en skottlossning i Helsingborg tidigare i år. En ny studie visar en stark koppling mellan vapenvåldet och bedrägeribrott. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

– Det som förvånade oss var att kopplingen var så pass stor och stark och tydlig, säger Hans Brun, strategisk analytiker på polisens Nationella operativa avdelning (Noa), och en av rapportförfattarna.

Det handlar bland annat om kort-, faktura-, fordrings-, och bidragsbedrägerier, samt bedrägerier över telefon.

Annons

NBC menar att det i förhållande till annan brottslighet är relativt riskfritt men samtidigt mycket lönsamt. De beräknade brottsvinsterna är större än de från narkotikahandeln.

Hanteringen av pengarna leder sedan ofta till konflikter och en hypotes är därmed att man kan få ned skjutvapenvåldet genom att bekämpa bedrägerier, säger Hans Brun till SvD.

Brottsvinsterna används även för att finansiera vidare brottslighet, samt för att köpa sig in i laglig verksamhet och snedvrida konkurrensen.

– Det vi ser i rapporten är konturerna av svensk maffia. I de här nätverken och klustren hittar du också terrorfinansiering, säger Brun.

Fakta: Koppling mellan gängvåld och bedrägerier

48 procent av de som mellan 2018 och 2021 varit misstänkta för anstiftan, försök eller fullbordat mord, dråp eller misshandel med dödlig utgång med skjutvapen har även varit skäligen misstänkta för bedrägerier, utpressning, ocker och penningtvätt.

Bland brottsoffren har 17 procent varit skäligen misstänkta för bedrägeribrott.

Brottsvinsterna inom bedrägeriområdet har ökat från 2,1 miljarder kronor till 3,4 miljarder kronor mellan 2019 och 2021. De kraftigt ökade vinsterna tyder på att brottsligheten blivit mer sofistikerad.

Källa: Polisen

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons