Annons
Nyheter

Expert: Googles stängning dåligt för Stadia

Google lägger ned sin spelutvecklingsstudio. Det är dåliga nyheter för bolagets strömningstjänst Stadia, anser analytikern Mio Kato.
Ekonomi • Publicerad 3 februari 2021
Google stänger sin egna spelstudio. Det är inte bra för bolagets strömningstjänst Stadia, enligt en expert. Arkivbild.
Google stänger sin egna spelstudio. Det är inte bra för bolagets strömningstjänst Stadia, enligt en expert. Arkivbild.Foto: Mark Lennihan/AP/TT
"Cyberpunk 2077" är släppt till Stadia. Men det verkar inte har räckt. Pressbild.
"Cyberpunk 2077" är släppt till Stadia. Men det verkar inte har räckt. Pressbild.Foto: Bandai Namco/TT

Med buller och bång lanserade Google Stadia i november 2019. I stället för att kräva en kraftig pc eller konsol kunde vem som helst strömma de senaste spelen via i princip vilken skärm som helst, så länge det finns en snabb och stabil internetuppkoppling.

För att stödja satsningen startade Google upp sin egna spelstudio, som skulle leverera unika spel till Stadia. Man rekryterade industriveteranen Jade Raymond, tidigare i ledande roller vid Ubisoft och Electronic Arts.

Annons

Nu meddelar Google att man lägger ned spelstudion, och att Raymond slutar.

Ser flera problem

Analytikern Mio Kato, som har grundat Lightstream Reserach och skriver för börsplattformen Smartkarma, konstaterar att Stadia haft problem sedan starten.

– Den främsta anledningen till optimism för Stadia är Googles stöd, med sin storlek och sin finansiella tyngd. Men Google har en historia av att satsa på projekt som man sedan lägger ned, säger han till TT.

Han ser också en del andra problem som gör att spelbranschen är svår att ge sig in i. Ett är att man tvingas att samarbeta med stora spelutvecklare som ska förse plattformen med material, vilket kan göra det svårt för Google att tjäna pengar enligt en prenumerationsmodell. Ett annat är att tekniken är utmanande, där stora mängder data snabbt ska föras över. Så kallad lagg – fördröjningar i spel – kan också förstöra upplevelsen i många titlar.

– Jag tror inte vi är där än, det är för tidigt, säger Kato om tekniken.

Stadia fick också en skakig lansering, där utlovade funktioner inte fanns med vid släpp, något som dämpade entusiasmen.

– Jag tror att spelkunder kan vara lite oförlåtande, de är ofta känslosamma och passionerade, säger Kato.

Inte helt uträknad

Att Google lägger ned den egna spelutvecklingen ser Mio Kato som ytterligare ett illavarslande tecken, i en bransch där innehåll är allt.

– Om du inte har varumärken som lockar till en plattform, så kan den ha svårt att lyckas även om den är teknisk överlägsen, säger han.

Samtidigt räknar han inte helt ut Stadia. Google uppger att man söker andra partners för att leverera spel.

Annons

"Vi tror att det här är den bästa vägen för att bygga Stadia till en långsiktig hållbar affärsmodell som hjälper branschen att växa", uppger Googles vice ordförande och Stadiachefen Phil Harrison.

Flera jättar strömmar

Nyligen lanserades storspelet "Cyberpunk 2077" på Stadia, som av vissa anses fungera bättre på plattformen än på äldre generationens konsoler Playstation 4 och Xbox One.

– Det är ett bevis på att tekniken fungerar, men det är inte tillräckligt, säger Mio Kato, som tvärtom misstänker att det faktum att Stadia inte fick mer uppmärksamhet i samband med släppet kan ha varit en anledning till att man nu "drar ut kontakten" på den egna spelutvecklingen.

Han gissar att Stadia långsamt kommer att tyna bort som konsolutmanare. Samtidigt har molnspelande i sig så pass mycket potential att det lär växa. Microsoft, Sony och Nintendo har egna lösningar, och Amazon ligger i startgroparna med sin Luna.

– Det är en industri där det krävs mycket kunnande. Du kan inte bara kasta in en massa pengar och tro att du ska lyckas, säger Mio Kato.

Fakta: Stadia

Google lanserade Stadia i Sverige i november 2019. Det är en strömningsplattform med ambitionen att spela även de senaste tv- och datorspelen över nätet via webbläsaren Chrome, oavsett om det är på dator, tv (via Chromecast) eller surfplatta.

För att spela ett spel görs beräkningar av bland annat processorkraften i konsolen, mobilen eller datorn. Med Stadia görs beräkningarna i stället av Googles kraftiga datacenter, som har en enorm kapacitet. Därför spelar det i teorin ingen roll hur kraftfull den pryl du vill spela på är, eftersom allt sker över internet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons