Annons
Nyheter

Expert: Gaddafi allt mer isolerad

Enligt docent Inga Brandell ser Libyens president Muammar Gaddafi ut att bli allt mer isolerad.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2011

Men hon vågar ändå inte svära på att hans dagar vid makten är över inom kort.

– Det handlar om i fall det finns stöd för honom i andra delar av landet, i andra befolkningsgrupper som inte vill bli underkastade dem som de tror gör det här i Benghazi och Tripoli, säger Brandell, docent i statsvetenskap med inriktning på Nordafrika vid Södertörns högskola.

Annons

Medan oppositionen uppges ha tagit kontroll över flera städer, och med viktiga klanledares och religiösa ledares stöd, kämpar Gaddafi för att bita sig fast vid den makt han haft sedan 1969.

Brandell påpekar att Libyen har svag statsmakt, och att Gaddafi därför blivit duktig på att bygga komplicerade allianser med militären och regionala klan- och släktbaserade makthavare.

Ännu tycks oklart exakt vem som till slut får militärens stöd, vilken kan bli helt avgörande enligt Brandell.

Hon beskriver läget som "intressant och farligt".

– Det är farligt på flera sätt. Så länge vi inte vet att armén står enad som ny maktfaktor och ur sina led är förmögna att komma med någon lösning konstitutionellt så är ju risken stor att det blir väpnat våld mellan anhängare och motståndare, och med splittring av armén.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons