Annons
Nyheter

Exilbelarusier kan mista medborgarskap

Regimen i Belarus öppnar för att dra in medborgarskapen för exilbelarusier som fällts av den hårt styrda rättsapparaten.
Belarus • Publicerad 7 januari 2023
Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja är en av många belarusier som befinner sig i exil. Hennes make Sergej greps två dagar efter att han hade aviserat sin kandidatur i presidentvalet 2020 och han sitter ännu fängslad. Arkivbild.
Den belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja är en av många belarusier som befinner sig i exil. Hennes make Sergej greps två dagar efter att han hade aviserat sin kandidatur i presidentvalet 2020 och han sitter ännu fängslad. Arkivbild.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix via AP/TT

Belarusiska propagandamedier meddelar att diktatorn Aleksandr Lukasjenko har skrivit under ny lagstiftning som gör det möjligt att dra in medborgarskapen för personer som bor utomlands och som döms för "extremism" eller för att ha agerat mot det som anses vara belarusiska intressen.

De omfattande protester som ägde rum i Belarus efter det riggade presidentvalet 2020 slogs ned med kraft av regimen, som fick stöd i det av dess närmaste allierade Ryssland.

Annons

Såväl vanliga demonstranter som flera av landets främsta oppositionsledare har spärrats in, i regel under anklagelser om "extremism" och att försöka underminera de statliga myndigheterna eller underblåsa oroligheter.

Enligt människorättsorganisationen Vjasnas protokoll finns det i dagsläget 1 443 politiska fångar i Belarus.

Enligt den nya lagstiftningen blir alla belarusier också tvungna att redovisa för staten om de har medborgarskap eller uppehållstillstånd i något annat land. Personer som ansöker om belarusiskt medborgarskap ska därtill bli tvungna att svära en särskild ed.

Enligt den propagandistiska nyhetsbyrån Belta syftar ändringen till att "säkerställa nationell säkerhet".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons