Annons
Nyheter

Putin och Tokajev i samtal om Kazakstan

Rysslands president Vladimir Putin och Kazakstans dito Kasym-Zjomart Tokajev har diskuterat situationen i Kazakstan.
Samtidigt kommer uppgifter om att Karim Masimov, tidigare chef för Kazakstans sÀkerhetstjÀnst KNB, har gripits anklagad för förrÀderi.
Kazakstan ‱ Publicerad 8 januari 2022
Soldater bevakar torget i Almaty.
Soldater bevakar torget i Almaty.Foto: Vladimir Tretjakov/AP/TT
Den dÄvarande kazakiska sÀkerhetschefen Karim Masimov (till vÀnster) skakar hand med USA:s dÄvarande utrikesminister Mike Pompeo 2019.
Den dÄvarande kazakiska sÀkerhetschefen Karim Masimov (till vÀnster) skakar hand med USA:s dÄvarande utrikesminister Mike Pompeo 2019.Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Kommittén för nationell sÀkerhet (KNB), ett slags efterföljare till Sovjettidens KGB, meddelar pÄ lördagen att dess tidigare chef Karim Masimov frihetsberövades i torsdags sedan en förundersökning om anklagelser om högförrÀderi inletts, rapporterar nyhetsbyrÄn AFP. Flera andra personer uppges ocksÄ ha gripits.

Det framgÄr inte av KNB:s uttalande vad som ligger till grund för anklagelserna.

Tungviktare

Annons

Den inflytelserike Masimov har varit en tungviktare pÄ den politiska scenen i Kazakstan i flera Är och Àr nÀra allierad med landets tidigare president Nursultan Nazarbajev. Men Masimov fick sparken som chef för KNB tidigare i veckan sedan demonstranter i Kazakstans största stad Almaty stormat regeringsbyggnader.

Sparkandet av Masimov ses som ett sÀtt för president Kasym-Zjomart Tokajev att försÀkra sig om sÀkerhetstjÀnstens lojalitet, skriver nyhetstjÀnsten eurasianet.org.

Den 81-Ärige Nazarbajev uppges vara kvar i huvudstaden Nur-Sultan och ska inte ha lÀmnat landet vilket tidigare rykten har pÄstÄtt, rapporterar AFP med hÀnvisning till ett uttalande frÄn Nazarbajevs pressekreterare. Nazarbajev uppmanar folk att sluta upp kring Tokajev, som han sjÀlv handplockade som sin eftertrÀdare.

Nazarbajev antas dock fortfarande vara den som bakom kulisserna har kontrollen i landet och mycket av folkets ilska förefaller vara riktad mot den tidigare presidenten, som med jÀrnhand styrde Kazakstan under 29 Är.

VĂ„ldsamt

Oroligheterna blossade upp under nyÄrshelgen, först som protester mot höjda energipriser men demonstranterna kom snart att rikta in sig mot det auktoritÀra styret. Tiotals mÀnniskor rapporteras ha dödats i oroligheterna, men det förekommer olika uppgifter om det exakta antalet.

Omkring 4 400 mÀnniskor har gripits, enligt inrikesdepartementet.

I fredags sade Tokajev att sÀkerhetsstyrkor har rÀtt att skjuta skarpt mot demonstranter utan förvarning. "BevÀpnade banditer" ska förgöras, sade presidenten i ett tv-tal samtidigt som minst 2 500 ryska elitsoldater landade i Kazakstan för att ÄterstÀlla ordningen.

MÀnniskorÀttsorganisationen Human Rights Watch krÀver att rÀtten att skjuta skarpt omedelbart dras tillbaka och att grundlÀggande mÀnskliga rÀttigheter ska respekteras.

Samtal med Putin

Rysslands president Vladimir Putin och Kasym-Zjomart Tokajev diskuterar ÄtgÀrder för att "ÄterupprÀtta ordningen" i Kazakstan, rapporterar AFP. De tvÄ har haft ett lÀngre telefonsamtal och har kommit överens om fortsatt tÀt kontakt, enligt Kreml.

Enligt det ryska försvarsdepartementet har soldater frÄn en Moskvaledd regional sÀkerhetsstyrka (CSTO) anlÀnt till landet efter det att Tokajev begÀrt hjÀlp.

Annons

LÀget i Almaty beskrivs som lugnt men spÀnt. Soldater fortsÀtter att bevaka torget dÀr demonstranter tidigare i veckan stormade regeringsbyggnader. En nationell sorgedag för offren för oroligheterna har utlysts till pÄ mÄndag.

All amerikansk personal som inte Àr absolut nödvÀndig för att sköta verksamheten vid generalkonsulatet i Alamy tillÄts lÀmna Kazakstan med sina familjer. Detsamma gÀller familjemedlemmar till amerikanska regeringsanstÀllda i landet, meddelar USA:s utrikesdepartement.

Fakta: Kazakstan

Den tidigare Sovjetrepubliken Kazakstan utropade en sjÀlvstÀndig stat i oktober 1991. Landet har en stor rysk befolkning och Ryssland Àr fortsatt landets viktigaste allierade.

Det centralasiatiska landet Àr rikt pÄ naturtillgÄngar och oljeexporten stÄr för cirka 70 procent av exportintÀkterna.

Landet har en befolkning pÄ 18,7 miljoner invÄnare. Ytan omfattar 2,7 miljoner kvadratkilometer, vilket Àr i storlek med Argentina. Huvudstad Àr Nur-Sultan (tidigare Astana) och landets största stad Àr Almaty.

Landets första president Nursultan Nazarbajev drev i 29 Är ett auktoritÀrt styre med begrÀnsat utrymme för politisk opposition och medier. NÀr han avgick 2019 togs posten över av hans allierade Kasym-Zjomart Tokajev. Nazarbajev har fortsatt stort inflytande i andra maktroller i bakgrunden.

NÀr landet höll parlamentsval i januari förra Äret bojkottades det av det enda registrerade oppositionspartiet.

UndantagstillstÄnd med nattligt utegÄngsförbud har utfÀrdats och gÀller fram till den 19 januari. Presidenten har Àven upplöst regeringen.

KĂ€llĂłr: Nationalencyklopedin, AFP

TT
SÄ hÀr jobbar BorÄs Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strÀvar efter förstahandskÀllor och att vara pÄ plats dÀr det hÀnder. TrovÀrdighet och opartiskhet Àr centrala vÀrden för vÄr nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons