Annons
Nyheter

Ex-nazisters roll splittrar i SD

Två före detta nazister som uteslutits från Sverigedemokraterna är på väg att få tunga politiska uppdrag i Klippans kommun – som företrädare för SD i Klippan.
Politik • Publicerad 13 december 2022
Tina Petersson, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Klippan, anser att SD:s beslut att 2018 utesluta lokalpolitikerna på grund av deras nazistiska förflutna var fel. Arkivbild.
Tina Petersson, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Klippan, anser att SD:s beslut att 2018 utesluta lokalpolitikerna på grund av deras nazistiska förflutna var fel. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

"Oacceptabelt", anser SD:s skånska partidistrikt, som kommande helg ska möta SD:s lokala företrädare i Klippan i samråd med SD:s riksorganisation, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

– Vi ser naturligtvis mycket allvarligt på att man från lokalt håll valt att nominera uteslutna personer till kommunala förtroendeuppdrag på partiets mandat. Det är helt oacceptabelt, säger Mikael Eskilandersson (SD), ordförande för partidistriktet i Skåne, till SVT.

Annons

Tidningen Expo avslöjade före valet 2018 att tre personer på SD-listan i Klippan tidigare varit aktiva nazister. De uteslöts efter avslöjandet ur SD, men fick ändå lokala förtroendeuppdrag som företrädare för SD Klippan.

Nu är två av dem aktuella för mer framträdande poster. Andreas Olofsson och Thomas Jelinek, båda med bakgrund inom Nationalsocialistisk front, föreslås båda få ingå i Klippans kommunstyrelse och en av dem föreslås bli barn- och utbildningsnämndens ordförande, vilket HD/Sydsvenskan tidigare rapporterat.

Båda tar i dag avstånd från sitt nazistiska förflutna och Tina Petersson, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Klippan, anser att SD:s uteslutningsbeslut var fel.

– Partiet gör fel. Om det hänt i nutid hade deras kritik varit helt rätt och jag hade tagit avstånd. Men man måste också tillåta människor att utvecklas i positiv riktning och gå vidare, säger hon till SVT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons