Annons
Nyheter

Europa stänger – men i Tyskland avtar smittan

Europas gränser och samhällen stängs på löpande band.
Tyskland, där smittspridningen till skillnad från många andra länder avtar, lägger nu till Storbritannien på listan över så kallade "virusvariantområden".
Tyskland • Publicerad 19 december 2021
Människor köar för att få sin tredje dos covidvaccin i London.
Människor köar för att få sin tredje dos covidvaccin i London.Foto: Matt Dunham/AP/TT

Det tyska beskedet innebär att i princip endast människor bosatta i Tyskland släpps in från Storbritannien. Dessutom måste både vaccinerade och ovaccinerade som anländer från Storbritannien sitta två veckor i karantän, som inte kan förkortas genom ett negativt test.

Beslutet kommer sedan Londons borgmästare Sadiq Khan utfärdat en "särskild händelse" på grund av den snabba spridningen av omikronvarianten. Mer än 65 000 nya fall har konstaterats i den brittiska huvudstaden den senaste veckan, varav 26 418 bara det senaste dygnet – vilket är det högsta antalet sedan pandemin inleddes.

Khan: Risk för kollaps

Annons

Khan tror att nya restriktioner är oundvikliga om inte sjukvården ska drivas till kollaps, säger han i en intervju med BBC.

– Om vi inte får nya restriktioner på plats snarast kommer vi att få se ännu fler positiva fall, och möjligen även offentlig verksamhet som exempelvis (brittiska sjukvårdssystemet) NHS på gränsen till kollaps, för att inte säga kollaps.

I Tyskland sjunker incidensen sedan en tid, efter en mycket allvarlig situation under hösten. Tysklands hälsominister Karl Lauterbach varnar dock för att en ny omikronvåg är på väg in över landet, och snart kan vända den positiva trenden.

– Ju längre vi kan stå emot desto bättre, säger han, enligt nyhetsbyrån AFP.

Skärpta inreseregler

Flera andra europeiska länder, bland annat Frankrike, har redan skärpt inresereglerna för personer som reser från Storbritannien.

Tyskland inför även från och med söndagen karantän för resenärer från Frankrike, Danmark och Norge – men det kravet gäller bara för ovaccinerade, då dessa länder endast klassas som "högriskområden", en nivå under Storbritannien i det tyska klassificeringssystemet.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons