Annons
Nyheter

EU utvärderar nytt covidvaccin

Vaccin • Publicerad 4 februari 2021
Vaccinet från Novavax är det femte som EMA utvärderar. Arkivbild.
Vaccinet från Novavax är det femte som EMA utvärderar. Arkivbild.Foto: Alastair Grant/AP/TT

Ännu ett vaccin mot covid-19 kan snart godkännas i Europa. EU:s läkemedelsmyndighet EMA har påbörjat en så kallad löpande utvärdering av vaccinet från det amerikanska läkemedelsföretaget Novavax.

Löpande utvärdering innebär att EMA granskar information om vaccinet efterhand som fler resultat om vaccinets effekt och påverkan publiceras.

Annons

I dagsläget går det inte att dra slutsatser om vaccinets effektivitet eller säkerhet, enligt svenska Läkemedelsverket. Inte heller finns det någon garanti för när eller om ens om vaccinet godkänns.

Enligt en brittisk studie ger novavax-vaccinet 89,3 procents skydd mot coronaviruset, medan en mindre sydafrikansk studie i stället påvisade 49,4 procents skydd.

Vaccinet är det femte som EMA utvärderar. Redan godkända är vaccinen från Pfizer-Biontech, Moderna och Astra Zeneca. Vaccinet från Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson) är också under utvärdering.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons