Annons
Nyheter

EU-uppmaning: håll katter och hundar inne

Efter en rekordstor spridning av fågelinfluensa över hela världen uppmanar nu EU katt- och hundägare att hålla sina djur inne eller i koppel i de områden där infektion har upptäckts.
EU • Publicerad 13 juli 2023
Fågelinfluensaviruset, H5N1, sprids vanligtvis främst bland fåglar, men allt fler rapporter har kommit om smittspridning bland däggdjur. Arkivbild.
Fågelinfluensaviruset, H5N1, sprids vanligtvis främst bland fåglar, men allt fler rapporter har kommit om smittspridning bland däggdjur. Arkivbild.Foto: Jarl Fr. Erichsen/TT

"Det rekommenderas att undvika att exponera katter och hundar och i allmänhet köttätande husdjur för döda eller sjuka djur”, skriver EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa) i ett pressmeddelande.

Uppmaningen kommer efter att 24 katter testats positivt i olika regioner i Polen sedan mitten av juni. Även fem hundar och en katt har smittats i Italien de senaste veckorna.

Annons

Hur djuren blivit smittade är inte känt, men en hypotes är att djuren kan ha fått i sig rått fjäderfäkött infekterat med viruset.

När fågelinfluensaviruset, H5N1, först dök upp 1996 var det länge bara säsongsbetonade utbrott men sedan mitten av 2021 har virusgruppen blivit mycket mer smittsam, enligt Världshälsoorganisationen (WHO).

Om viruset sprider sig till däggdjur kan det göra det lättare för det ibland dödliga viruset att smitta människor. I sällsynta fall har det skett, men då vanligtvis efter att de har kommit i nära kontakt med infekterade fåglar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons