Annons
Nyheter

EU:s revisorer granskar covidstöd

Ekonomi • Publicerad 14 mars 2022
Europeiska revisionsrätten ska granska EU:s stöd till arbetstagare under pandemin. Arkivbild.Foto: Yves Logghe/AP/TT

Under coronapandemin har EU beviljat lån på upp till 100 miljarder euro för att stödja medlemsstaternas egna stödsystem till arbetstagare som riskerat att förlora sina inkomster.

Nu ska EU:s revisorer granska stödet, enligt ett pressmeddelande från Europeiska revisionsrätten.

Annons

Nästan 90 miljarder euro har redan betalats ut och uppskattningsvis 31 miljoner människor och 2,5 miljoner företag har fått hjälp av stödet, uppger Iliana Ivanova som ska leda revisionen.

"Det är ett enormt belopp i EU-stöd. Vi vill undersöka om kommissionen genom sin reaktion på ett ändamålsenligt sätt lyckades hjälpa krisdrabbade arbetstagare och företag i EU att bevara antalet arbetstillfällen", säger Ivanova enligt pressmeddelandet.

Pengarna har gått till 19 länder, men lånen har garanterats solidariskt av EU:s samtliga 27 medlemsstater. Sverige har inte tagit del av lånen.

Granskningsrapporten ska hjälpa EU att samla lärdomar inför liknande system vid kommande kriser.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons