Annons
Nyheter

EU: Process i gång för att lyfta immunitet

EU-parlamentets talman Roberta Metsola har dragit i gång en "brådskande process" för att lyfta immuniteten för två parlamentariker kopplade till den uppmärksammade korruptionsskandalen.
EU • Publicerad 2 januari 2023
EU-parlamentets talman Roberta Metsola. Arkivbild.
EU-parlamentets talman Roberta Metsola. Arkivbild.Foto: Andreea Alexandru/AP/TT

I beskedet som kom från EU-parlamentet på måndagen namnges inte vilka ledamöter det handlar om. Men enligt källor med insyn i de belgiska rättsvårdande myndigheternas utredning av fallet, rör det sig om två manliga parlamentariker, en från Italien och en från Belgien. Båda är medlemmar i den socialistiska gruppen i parlamentet.

Misstankarna mot de båda handlar om att även de ska ha låtit sig gynnas ekonomiskt av Qatar.

Annons

Mutskandalen briserade i december då belgisk polis slog till mot en rad adresser i Bryssel, främst kopplade till en organisation som arbetar för ansvarsfrihet och dess ledare: en person som tidigare varit EU-parlamentsledamot och en som arbetar som assistent i parlamentet. Bland de personer som förhördes och greps fanns även assistentens sambo: den grekiska EU-parlamentsledamoten Eva Kaili.

Formellt gäller anklagelserna "deltagande i kriminell organisation, pengatvätt och korruption". Officiellt har inte Qatar utpekats – och landet nekar till de påståenden som framkommit i medier om att man ligger bakom utbetalning av mutor. Även Marocko anklagas för att ha ha betalat ut mutor.

Eva Kaili har redan blivit av med sin post som en av EU-parlamentets 14 vice talmän och misstänks dessutom för oegentligheter i utbetalandet av ersättning till assistenter i parlamentet. Hon greps den 9 december i samband med polisens räder och befinner sig fortfarande i fängsligt förvar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons