Annons

EU-parlamentet erkänner Holodomor som folkmord

Ukraina/EU • Publicerad 15 december 2022
Människor tänder ljus och lägger ner blommor vid monumentet över offren för Holodomor i Kiev. Arkivbild.
Människor tänder ljus och lägger ner blommor vid monumentet över offren för Holodomor i Kiev. Arkivbild.Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

EU-parlamentet har på torsdagen godkänt en resolution som erkänner Sovjetunionens framtvingade svält i Ukraina 1932–1933 som folkmord. Miljontals ukrainare dog av massvälten, som fått namnet Holodomor och som drabbade landet till följd av en hård kollektiviseringspolitik från Sovjetledaren Josef Stalin.

I ett uttalande skriver EU att svälten var "orsakad av en avsiktlig politik från Sovjetregimen, som ett folkmord mot det ukrainska folket". EU:s lagstiftare uppmanar alla länder och internationella organisationer som ännu inte har erkänt Holodomor som ett folkmord att göra det.

Parlamentet fördömer också "de fruktansvärda ryska brott som än en gång utförs mot det ukrainska folket, så som den riktade förstörelsen av Ukrainas civila energiinfrastruktur under vintern".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons