Annons
Nyheter

EU-larm om fågelinfluensa

En mycket smittsam typ av fågelinfluensa, H5N8, upptäcktes i helgen på en gård i Nederländerna.
Nyheter • Publicerad 17 november 2014
Foto: Gillian Wong

EU väntas nu förbjuda export av ägg och fågelprodukter från det berörda området.

Det var andra gången som den nya virustypen H5N8 upptäckts i Europa. Det identifierades på en gård i nordöstra Tyskland den 4 november, efter ett utbrott i Sydkorea där miljontals fåglar destruerats. Fall har även rapporterats i Kina och Japan.

Annons

I Nederländerna upptäcktes smittan på en gård med 150 000 höns i byn Hekendorp sent i lördags. Avlivningen av fåglarna har inletts och alla transporter av fågelrelaterade produkter till och från gårdar i hela landet förbjöds tillfälligt under 72 timmar.

Transportförbudet gäller i 30 dagar inom en mils radie från den drabbade gården.

EU-kommissionens talesman Ricardo Cardoso sade sent på söndagskvällen att kommissionen genast på måndagen väntas införa akuta åtgärder för att förhindra smittspridningen. Beslutet innebär bland annat att det blir förbjudet att sälja ägg och hönsprodukter från det berörda området i Nederländerna till EU och även till länder utanför unionen. Förbudet beskrevs som en rutinåtgärd.

Nederländerna säljer över sex miljarder ägg till utlandet varje år. Landet är också en stor exportör av fjäderfän, skriver Reuters.

"Denna högpatogena typ av fågelinfluensa är mycket farlig för fågellivet. Sjukdomen kan överföras från djur till människor", hette det i ett regeringsuttalande. Regeringstalesmannen Jan Van Diepen tillade att smittan inte är lika farlig för människor som för fåglar och att den bara kan överföras vid närkontakt med sjuka fåglar.

Virustypen H5N8 har dock aldrig upptäckts hos människor, enligt Reuters.

I Storbritannien bekräftades natten till måndagen ett fall av fågelinfluensa på en ankfarm i Yorkshire. Det är oklart vilken virustyp det rör sig om men myndigheterna har uteslutit H5N1-influensan, en annan allvarlig form av fågelsjukdomen, rapporterar BBC.

Regeringen meddelade att fåglarna på gården destrueras och att en zon inom en mil från gården belagts med restriktioner.

Risken för människors hälsa är mycket liten och det finns ingen livsmedelsfara, enligt regeringens uttalande.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons