Annons
Nyheter

EU kräver frigivning av sjuk politisk fånge

Belarus • Publicerad 1 december 2022
Tatsjana Chomitj, syster till Maria Kolesnikova, hedrar sin syster vid en ceremoni i Aachen i Tyskland. Arkivbild.
Tatsjana Chomitj, syster till Maria Kolesnikova, hedrar sin syster vid en ceremoni i Aachen i Tyskland. Arkivbild.Foto: Bernd Thissen/DPA via AP/TT

EU kräver att Belarus friger en regimkritiker som vårdas på sjukhus. Kravet från Bryssel på torsdagen rör Maria Kolesnikova som fängslats och dömts till långt fängelsestraff sedan hon varit ledande i protester mot Belarus hårdföre ledare Aleksandr Lukasjenko.

– Rapporter om hennes hälsoläge är djupt oroande. Det är viktigt att hon får omedelbar medicinsk vård. Vi ställer myndigheter i Belarus till svars för hennes välbefinnande och säkerhet, eftersom hon olagligt hålls fängslad, säger en talesperson för EU:s utrikeschef Josep Borell.

Annons

Kolesnikova ledde, tillsammans med Veronika Tsepkalo and Svetlana Tichanovskaja, omfattande protester mot Belarus ledning efter det riggade val som åter gav Lukasjenko makten.

De två övriga protestledarna har lämnat Belarus. Kolesnikova har dömts till elva års fängelse för "konspiration". Hon är en av över 1 400 politiska fångar som frihetsberövats efter protesterna som inleddes sensommaren 2020, och hon har den senaste tiden hållits isolerad.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons