Annons
Nyheter

EU inför sanktioner

EU inför sanktioner mot dem som är ansvariga för våldet i Kiev.
Nyheter • Publicerad 20 februari 2014
Foto: Mykhailo Markiv

Exakt vilka personer som drabbas av reseförbud och frysta tillgångar är inte klart än.

Samtidigt som blodiga scener utspelade sig på Kievs gator beslutade EU:s utrikesministrar i Bryssel att införa sanktioner mot dem som är ansvariga för att protesterna slagits ned så våldsamt.

Annons

Inga namn

Än så länge har inga namnlistor presenterats men det kommer att göras inom kort. Hur många personer det kommer att handla om är inte klart.

Enligt Danmarks utrikesminister Martin Lidegaard kommer president Viktor Janukovytj inte att finnas med på listan. Det blir heller inte enbart myndighetspersoner, utan också personer som är ansvariga för våldsanvändningen på oppositionssidan.

– Vi har inte gjort listan ännu. Men det är klart att vi inte bara inriktar oss på småfiskarna, säger Lidegaard till nyhetsbyrån Ritzau.

– EU kan inte se på när folk slaktas på öppen gata i ett europeiskt land.

Sanktionerna handlar om inreseförbud till EU och frysta ekonomiska tillgångar i europeiska banker. Dessutom blir det exportförbud på föremål som kan användas för att slå ned demonstranterna.

Tidiga val

Frankrikes, Tysklands och Polens utrikesministrar var inte med på mötet i Bryssel. De var kvar på sitt specialuppdrag i Kiev där de träffade både president Viktor Janukovytj och representanter från oppositionen.

Enligt Polens premiärminister Donald Tusk var Janukovytj öppen för att hålla val i förtid – redan i år – både till parlamentet och presidentposten, vilket vore en viktig ingrediens för en kompromiss.

EU:s och Ukrainas relationer har varit isiga sedan november förra året, då president Janukovytj valde att liera sig med Ryssland i stället för att skriva på ett avtal med EU. Vissa EU-länder var tveksamma till sanktioner inför mötet. Dels för att de inte hjälpt i grannlandet Vitryssland, dels för att de är oroliga att det kan driva Ukraina ännu längre bort från EU.

Sanktioner mot Ukraina

Riktas mot dem som är ansvariga för brott mot mänskliga rättigheter, våld och överdrivet maktutövande.

Handlar om inreseförbud till EU, frysning av ekonomiska tillgångar och exportförbud av föremål som kan användas repressivt mot demonstranterna.

Utrikesministrarnas politiska beslut måste nu omvandlas till juridisk text för att börja gälla. Arbetet sätts igång omedelbart.

Då görs också en namnlista över de personer som omfattas av sanktionerna.

Hur många som sätts upp på listan avgörs av den fortsatta utvecklingen i Ukraina.

Källa: EU:s ministerråd.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons