Annons
Nyheter

EU drar Sverige till domstol för vapenmärkning

EU • Publicerad 14 juli 2023
EU:s domstol i Luxemburg. Arkivfoto.
EU:s domstol i Luxemburg. Arkivfoto.Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Senfärdighet att införa nya EU-regler om märkning av larm- och signalvapen gör nu att Sveriges dras inför EU:s domstol – trots att ett lagförslag till sist är på gång.

De nya reglerna skulle ha varit införda redan i januari 2020, vilket EU-kommissionen flera gånger påpekat för Sverige. Att svenska myndigheter i början av juni skickat över ett lagförslag räcker inte heller för att få kommissionen på bättre humör.

Annons

"Sveriges totala brist på införlivande äventyrar direktivets mål att förbättra den allmänna säkerheten i hela EU", konstateras i ett pressmeddelande på fredagen.

Beskedet ingår i månadens lista över de ärenden där kommissionen inleder eller går vidare med klagomål mot medlemsländerna. För Sveriges del vill kommissionen den här gången även se åtgärder kring rätten till advokat, standardregler för faror vid radioaktivitet och skattekrav på firmor från övriga EU eller EES. I de fallen ombeds Sverige nu att svara inom två månader.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons