Annons
Nyheter

EU-chefen: Realistiskt förslag till vapenvila

Flera världsledare sätter stort hopp till det senaste förslaget om vapenvila i Gaza.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen uppger att förslaget är "realistiskt och balanserat".
Mellanöstern • Publicerad 1 juni 2024
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är positiv till det senaste förslaget om vapenvila i Gaza. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen är positiv till det senaste förslaget om vapenvila i Gaza. Arkivbild.Foto: Jana Rodenbusch/AP/TT

"Jag håller helhjärtat med Biden om att det senaste förslaget är en betydande möjlighet att gå mot ett slut på kriget och det civila lidandet i Gaza", skriver hon på X, och tillägger att förslaget nu behöver stöd från alla inblandade parter.

FN:s generalsekreterare António Guterres hoppas även han att förslaget kan leda till varaktig fred.

Annons

"Generalsekreteraren har i månader drivit på för eldupphör, fullständig och fri tillgång för humanitära insatser samt omedelbar och ovillkorlig frigivning av alla gisslan som hålls i Gaza", skriver FN:s talesperson Stephanie Dujarric i ett mejl, rapporterar nyhetsbyrån NTB.

"Generalsekreteraren hyser ett starkt hopp om att detta kommer att leda till ett avtal med båda parter för varaktig fred", tillägger hon.

Också Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock kommenterar det hela. På X skriver hon att förslaget innebär "en glimt av hopp och en möjlig väg ut från krigets dödläge".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons