Annons
Nyheter

Ett barn dödat i skolskjutning – två skadade

Ett barn har dödats i skolskjutningen i Vanda i Finland – ytterligare två barn har skadats allvarligt, säger polisen på en pressträff.
Ett annat barn i samma ålder har gripits, misstänkt för skjutningen.
Finland • Publicerad 2 april 2024 • Uppdaterad 2 april 2024
Poliser framför skolan i Vanda.
Poliser framför skolan i Vanda.Foto: Markku Ulander

– En person i sjätte klass har avlidit. Två personer är allvarligt skadade, säger polischef Ilkka Koskimäki på en pressträff.

Samtliga inblandade är tolv år gamla.

Annons

Polisen larmades om skottlossningen vid klockan 9 på tisdagsmorgonen lokal tid och bekräftade kort därpå att en skottlossning har ägt rum. Ett stort polispådrag inleddes på skolområdet, som också spärrades av.

Filmklipp som publiceras i finländska medier visar hur poliser för in en person i en större polisbil vid en busshållplats. Gripandet gick lugnt till, enligt finländsk polis som också har den misstänktes vapen i sitt förvar.

Ett vittne som arbetar i närheten av skolan berättar för tidningen Iltalehti att han hörde ett skott från skolans håll.

– Jag förstod inte först att det var en pistol. Sedan hördes ett hemskt skrik och flera barn sprang över gården, säger personen.

Uppmanades stanna inne

Personal i lärarrummet på skolan berättar för TT i telefon att de fortfarande är inspärrade i byggnaden, men att de inte kan uttala sig mer än så.

Vice rektor på skolan, Jukka Kasurinen, arbetade i en annan byggnad, som ligger några hundra meter ifrån den där skjutningen ska ha skett. Där är det nu lugnt och skolarbetet fortsätter.

– Här är allt okej. Men jag kan inte direkt säga att det är en vanlig dag. Folk kom hit och stängde dörrarna och sade åt oss att inte gå ut, säger han till TT.

Ambulanser lämnade området

Allmänheten uppmanades i ett tidigt skede att hålla sig borta från området och stanna inomhus. "Öppna inte dörren för främlingar", löd polisens uppmaning då.

Vittnesmål till flera medier har rapporterat om ambulanser som lämnat skolområdet med sirener på.

På X, tidigare Twitter, kommenterar Finlands statsminister Petteri Orpo: "Skottscenen i Vanda är djupt chockerande. Mina tankar går till offren, deras nära och kära och övriga elever och personal på Viertolaskolan."

Annons

Skolan är en grundskola i stadsdelen Bäckby (Viertola) och har omkring 800 elever fördelade på två anläggningar, samt omkring 90 anställda.

Vanda ligger i utkanten av Helsingfors i södra Finland. Det är landets fjärde största stad med drygt 200 000 invånare.

Tre ungdomar har skadats i en skottlossning på en skola i området Bäckby i Vanda, utanför Helsingfors.
Tre ungdomar har skadats i en skottlossning på en skola i området Bäckby i Vanda, utanför Helsingfors.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT
TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons