Annons
Nyheter

"Ett allvarligt samhällsproblem"

Stora mängder vapen fortsätter att komma in i Sverige.
Nyheter • Publicerad 4 november 2014
Foto: 

Närmare tusen vapen beslagtas varje år av polis och tull. Hur många illegala vapen som finns ute i samhället är det ingen som vet.

Med ett kraftigt ökat antal skjutningar för några år sedan blev det uppenbart att antalet illegala skjutvapen i Sverige ökat. Fler människor skjuts till döds och skottskadas jämfört mot tidigare.

Annons

När Rikspolisstyrelsen och Tullverket på tisdagen lämnade en redovisning av arbetet med att försöka att minska införseln av vapen beskrev inrikesminister Anders Ygeman (S) vapenförekomsten som "ett allvarligt samhällsproblem". Henrik Malmquist, chef vid Rikskriminalpolisen kommenterade att det "påverkar tryggheten och säkerheten i samhället på ett betydande sätt".

Poliser och tulltjänstemän påverkas i sin yrkesutövning.

– Det känns otryggt att hitta skarpladdade vapen när man kontrollerar bilar. Tjänstemännen har en batong och så har de pepparsprej som de ska freda sig med, säger en tullinspektör till TT om situationen för kollegerna vid landets gränskontroller.

För polisens del har vapensatsningen inte lett till någon större ökning av antalet beslag – de var drygt 850 förra året och väntas bli något fler i år. Tullen har hittills i år beslagtagit 73 vapen jämfört mot 55 under hela förra året.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons