Annons
Nyheter

Etiopiskt regionval gäckar regeringen

Ett omtvistat regionval väcker oro för ökade etniska spänningar i Etiopien. Premiärminister Abiy Ahmed har skjutit upp höstens val med hänvisning till coronapandemin – ett beslut som nu trotsas i regionen Tigray.
Etiopien • Publicerad 9 september 2020
En man lägger sin röst i Mekele, administrativ huvudort för Tigrayregionen i Etiopien.
En man lägger sin röst i Mekele, administrativ huvudort för Tigrayregionen i Etiopien.Foto: AP/TT

Redan före gryningen ringlade köerna till vallokalerna långa i den bergiga etiopiska regionen, rapporterar AFP.

– Vi vill att den federala regeringen lär sig en läxa av detta: De måste hålla val också, så att vi kan arbeta tillsammans för att bygga landet, sade byggnadsarbetaren Hailay Haileselassie till nyhetsbyrån när han lade sin röst i staden Mekele.

Annons

Under nästan tre decennier var det härifrån den etiopiska makten utgick, när landet styrdes av TPLF-regimen som främst representerar folkgruppen tigreaner. Men efter den protestvåg som 2018 förde premiärminister Abiy Ahmed till makten har tigreanernas makt decimerats – och de etniska spänningarna ökat.

Stannar vid makten

Abiy Ahmed, som tilldelades Nobels fredspris 2019 men som på sistone ifrågasatts alltmer, sköt med hänvisning till pandemin i juni upp de val som var utlysta till augusti. Det innebär att hans regering stannar vid makten i upp till ytterligare ett år, vilket mötts av kritik från oppositionen och delar av folket. Onsdagens parlamentsval i Tigray ses därmed inte med blida ögon av centralregeringen i Addis Abeba, som anser att valet är illegitimt.

– Valet i Tigray strider mot författningen och valkommissionens beslut. Det är en mycket allvarlig utveckling, sade Redie Bereketeab, uppvuxen i grannlandet Eritrea och i dag konfliktforskare vid Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala, till TT i juli om Tigrays planer.

– Om de håller val bryter de sig i praktiken helt ut ur Etiopien och kommer att hamna i konflikt med den federala regeringen.

Journalister hindrades

TPLF som ledde den väpnade kamp som 1991 störtade den brutala Dergenregimen, styr fortfarande i Tigray och är storfavoriter i valet.

– Det här är viktigt för mig. Vi slogs för det här, för att val skulle hållas vart femte år, säger den 62-årige veteranen Hailu Kiros till AFP.

Huruvida centralregeringen kommer att svara på Tigrays valtrots – och i så fall hur – besvarar Abiy Ahmed i tvetydiga ordalag i en intervju med statliga medier.

– Valet som kommer att hållas i Tigray är ett fuskbygge. Och när man gör ett fuskbygge kommer myndigheterna att se dig vissa dagar och vissa dagar inte, säger han.

Enligt mediebolaget al-Jazeera förhindrades flera personer, däribland journalister, av säkerhetsstyrkor från att flyga till Tigray för att rapportera om valet.

Fakta: Tigray

Tigray ligger i norra Etiopien och har omkring 5 miljoner invånare (2012)

Huvudstad är Mekele.

Regionen utgjorde tillsammans Afarregionen (som bröt sig loss 1991) och delar av Eritrea kärnlandet i det äldsta Etiopien.

Stommen i den gerilla som störtade diktatorn Mengistus regim 1991 utgjordes av tigreaner, och statsledningen i dagens Etiopien domineras av tigreaner.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons